Бившият грузински президент с украинско гражданство Михаил Саакашвили и ексгубернатор

...
Бившият грузински президент с украинско гражданство Михаил Саакашвили и ексгубернатор
Коментари Харесай

Бившият грузински президент Саакашвили става вицепремиер на Украйна

Бившият грузински президент с украинско поданство Михаил Саакашвили и ексгубернатор на Одеска област се е съгласил с предлагането на президента на Украйна Володимир Зеленски да заеме поста вицепремиер по промените, предадоха ТАСС и украински медии.

Приех предлагането на президента Зеленски, съобщи той през днешния ден преди среща с членове на фракцията на ръководещата партия "Слуга на народа ".

Саакшвили посочи, че Зеленски му е упълномощил "преговорите с Международния валутен фонд " на фона на "катастрофална обстановка с стопанската система " на Украйна.

Четири манастира в Украйна са под карантина поради COVID-19

Преди година Зеленски подписа декрет, с който връща на Саакашвили украинското поданство, отнето му през 2017 година от предходния украински президент Петро Порошенко.

52-годишният Михаил Саакашвили изкара два мандата като президент на родната си Грузия от 2004 до 2013 година

Година след края на ръководството му против него стартира следствие и през 2018 година съд в Тбилиси го осъжда задочно на 3 години затвор за корист със служебно състояние.

Той бе приет за отговорен, че през 2008 година е помилвал четирима офицери от полицията, наказани за убийството на банкера Сандро Гиргвлиани, като е пренебрегнал държавната комисия по помилванията.

Въпреки това Саакашвили по този начин и не върнат от нито една страна, в която е бил от този момент, на Грузия за излежаване на присъдата си.

За към година и половина до ноември 2016-а той е консултант на украинския президент Петро Порошенко, а в това време и губернатор на Одеска област. Получава украинско поданство, а грузинското му е отнето.

Киев затвори границите за украинци, които не са съумели да се върнат в страната

След спор с Порошенко и тогавашния министър председател Арсейни Яценюк Саакашвили основава украинската опозиционна партия "Движение на новите сили ", отпред на която се заканва да смъкна ръководещите. Депортиран е в Полша.

След като предходната година Зеленски завоюва изборите, на които Саакашвили е дал поддръжката си Юлия Тимошенко, той се завръща в Украйна, където е посрещнат от стотици последователи, означи БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР