Бившият главен изпълнителен директор и председателят на шведска петролна компания

...
Бившият главен изпълнителен директор и председателят на шведска петролна компания
Коментари Харесай

В Швеция съдят бивши ръководители на петролна компания за военни престъпления в Судан

Бившият основен изпълнителен шеф и ръководителят на шведска петролна компания са изправени пред съда в Швеция през днешния ден, по обвинявания в съучастничество във военни закононарушения в Судан сред 1999 и 2003 г ., оповестява " Ройтерс ".

Прокурорите споделят, че Lundin Oil, която от този момент трансформира името си няколко пъти, е поискала от Судан да обезпечи евентуално нефтено находище в настоящия Южен Судан. От компанията са знаели, че това би означавало завземане на региона със мощ.

Това прави ръководителите ѝ съучастници във военни закононарушения, които по-късно са осъществени от суданската войска и съюзническите милиции против цивилни, съгласно обвинителния акт от 2021 година

" Те са съучастници, тъй като са създали настояванията си, макар че са знаели, или им е било безразлично, че военните и милицията водят войната по метод, който е неразрешен съгласно интернационалното филантропично право ", сподели прокуратурата през 2021 година
 Петролните колоси похарчили €250 млн. за лобизъм в Европейски Съюз
Петролните колоси похарчили €250 млн. за лобизъм в Европейски Съюз

Изследването демонстрира, че BP, Chevron, ExxonMobil, Shell и Total са провели минимум 327 срещи

По това време компанията отхвърля обвиненията и разпознава обвинените като някогашния ръководител Иън Лъндин и някогашния основен изпълнителен шеф Алекс Шнайтер.

През 2022 година компанията е продала по-голямата част от бизнеса си.

През 2021 година прокурорите са подали иск за конфискуване на 1,4 милиарда крони (127 милиона долара) от компанията, съответстващи на облагите от продажбата на бизнеса в Судан през 2003 година

Името на компанията от 2022 година е Orron Energy (ORRON.ST) . Тогава е продала петролните и газовите си интервенции на норвежката Aker BP в договорка за 14 милиарда $. Миналата седмица Orron Energy заяви, че прокурорите са нараснали търсената сума съвсем двапъти. Компанията съобщи, че ще оспори желае.

Швеция стартира следствието през 2010 година след отчет за наличието на компанията в Судан от холандската неправителствена организация PAX.

Судан води война от десетилетия в Южен Судан, който става самостоятелен през 2011 година, както и на други места в страната. Бившият президент Омар ал Башир, управлявал сред 1989 и 2019 година, е търсен от Международния углавен съд в Хага за геноцид и други военни закононарушения, които той отхвърля.
 Организация на обединените нации чака 1,8 милиона души да изоставен Судан до края на годината
Организация на обединените нации чака 1,8 милиона души да изоставен Судан до края на годината

От организацията приканиха за 1 милиард $ за оказване на помощ на избягалите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР