Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер заяви, че близостта му с

...
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер заяви, че близостта му с
Коментари Харесай

Шрьодер: Добрите отношения с Путин все още могат да бъдат полезни

Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер съобщи, че близостта му с съветския президент Владимир Путин може да помогне за преустановяване на войната в Украйна.


" Ние работим дружно рационално от доста години. Може би това към момента може да ни помогне да намерим решение посредством преговори; аз не виждам друго решение ", сподели той пред ДПА.

Бившият канцлер назова " нелепости " спекулациите за нуклеарен удар от страна на Путин или опцията Русия да нападне страна от НАТО на източния фланг.

" За да се предотврати възможна ескалация към сходни сюжети и да се облекчат страховете, с изключение на поддръжката за Украйна би трябвало съществено да се обмисли и спокойно решение ", сподели Шрьодер.

Той беше запитан за какво макар десетките хиляди жертви и съветските военни закононарушения във войната в Украйна, той към момента поддържа другарски връзки с съветския президент. В отговор той съобщи, че двата въпроса са разнообразни.

Шрьодер уточни, че не желае да не помни " позитивните събития " с Путин.

" И по тази причина считам, че би било изцяло неправилно да се не помнят всички позитивни събития сред нас в политиката в предишното. Това не е в мой жанр и аз не го върша ", добави Шрьодер.

Той се базира на посредническата си задача през март 2022 година, малко след съветското нахлуване над Украйна през февруари.

По това време немският политик се среща за първи път с някогашния украински народен представител и сегашен министър на защитата Рустем Умеров в Истанбул, преди да замине за Москва за диалози с Путин. Инициативата не се увенча с триумф.

Сега Шрьодер приканва за нов опит за ходатайство на държавно равнище. Той упорства Франция и Германия да поемат самодейността.

" Очевидно е, че войната не може да завърши с цялостното проваляне на едната или другата страна ", съобщи някогашният канцлер.

Шрьодер е другар с Путин, откогато стана немски канцлер през 1998 година Той участва на рождения ден на съветския президент през 2014 година в Москва.

Две години по-рано, през 2012 година, Организацията за сигурност и съдействие в Европа беше показала обилни нарушавания на изборите. Путин беше разгласен за победител и още веднъж пое ролята на съветски президент, откакто четири години беше министър-председател. Тогава Шрьодер го назова " безукорен демократ ".

Бившият канцлер продължава да работи за мажоритарните съветски компании на газопровода " Северен поток " през Балтийско море.

Преди две години актуалният немски канцлер Олаф Шолц го прикани да се отдръпна от всички съветски компании.

Някои членове на партията на Шрьодер, лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП), го остракираха поради непрекъснатите му връзки с Путин от началото на войната, само че опитите за изключването му от партията бяха несполучливи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР