Бившият френски национал и звезда на Манчестър Юнайтед Рафаел Варан

...
Бившият френски национал и звезда на Манчестър Юнайтед Рафаел Варан
Коментари Харесай

Мигрена, умора, неразположение. Защо Рафаел Варан забрани на сина си да играе с глава

Бившият френски национал и звезда на " Манчестър Юнайтед " Рафаел Варан даде изявление за в. " Екип ", в което още веднъж повдигна въпроси, свързани с последствията за футболистите от ударите по топката с глава и получени разтърсвания на мозъка.

Това от години е сериозна тематика в страната, в която бранителят играе - Англия, откакто научни проучвания откриха връзка сред горното и болести като деменция, Алцхаймер, Паркинсон и АЛС измежду някогашни футболисти, играли през 60-те, 70-те, 80-те години... И докара до ограничавания на ударите по топката с глава измежду подрастващите - освен в родината на играта, само че също в Съединени американски щати и други страни.

Рафаел Варан е международен първенец в Франция през 2018 година Той се отхвърли от националния тим. След дълга и сполучлива кариера в " Реал " (Мадрид), мина в " Манчестър Юнайтед ", където постоянно отсъства поради травми, а е единствено на 30 година

" По време на мач нанесох няколко удара по топката с глава и в идващите дни почувствах необикновена отмалялост, както и тежка отмалялост на очите, споделя неотдавнашен случай Рафаел Варан пред " Екип " - без да показва съответния мач. - Казах на медицинския екип на тима, че не се усещам добре за идващия мач. И бе решено да не играя. Това стана, откакто се подложих на проби, предоставени на щаба. Имах мигрена. Но какво щеше да стане, в случай че не бях изискал тези проби? Определено щях да попадна в състава. "

Варан показва няколко случая, при които е имал признаци на разтърсване, само че все пак е играл.

На Световното в Бразилия през 2014 година той получава удар в слепоочието на осминафинала против Нигерия. И по думите му доиграва мача " на автопилот ". Излиза на терена и на четвъртфинала против Германия.

" Нямаше по какъв начин да пропусна подобен мач на Световно единствено тъй като се усещах леко изтощен. Факт е, че по този начин се усещах. Понякога виждам обратно и се запитвам: в случай че знаех, че съм имал комоцио, щях ли да кажа на треньорския щаб и да пожертвам да не играя? А щабът се чудеше дали съм добре. Бях поотслабнал, само че в последна сметка излязох титуляр и се оправих добре, без значение че изгубих личен дуел против Матс Хумелс при победния гол на Германия ", споделя Варан.

И продължава с разсъждения за тежки последствия:

" Това, което в никакъв случай няма да узнаем, е какво би станало, в случай че бях получил още един удар в главата. Когато си наясно, че поредност от разтърсвания могат да доведат до съдбовни последствия, си казваш, че нещо не е наред. "

Варан показва още един съответен образец - през 2020 година в " Реал ". След удар в главата в мач от Ла Лига, той е подценил положението си и е облякъл екипа за мач от Шампионската лига против " Манчестър Сити ", в който е позволил груби неточности и при двата гола на " жителите ".

Заради всичко това бранителят е споделил на сина си да не играе с глава.

" Моят 7-годишен наследник тренира футбол и аз му споделих просто да заобикаля ударите по топката с глава. Изключително значимо е за мен. Може да не се случи нещо на момента, той да не почувства нищо, само че дълготрайно резултатът може да е доста рисков и нездравословен за здравето. Лично аз не знам дали ще пребивавам до 100 година, само че ми е пределно ясно, че съм увредил тялото си. Опасностите от ударите с глава би трябвало да се изясняват на дилетантите и в детско-юношеския футбол ", споделя асът.

И насочва предизвестие:

" Като футболисти, играещи на най-високо равнище, ние сме привикнали с болката. Като бойци сме, корави момчета, образци за физическа мощ. Тези признаци при разтърсване на мозъка обаче постоянно са невидими. "

Изследване на Университета на Глазгоу излезе със умозаключение през есента на 2019 година, че футболистите са над три пъти по-заплашени от болести като деменция, Алцхаймер, Паркинсон и други от този вид.

Проучването бе финансирано от Футболната асоциация на Англия и Асоциацията на професионалните футболисти. То стартира от фамилията на умрелия някогашен състезател Джеф Естъл, което твърдеше, че гибелта му е директно обвързвана с контузии на мозъка, до които се е стигнало от удари по топката с глава.

Изследването се базира на проби на 7676 някогашни футболисти спрямо тези на 23 000 души, които в никакъв случай не са играли професионално.

В Англия доста се разяснява фактът, че много някогашни футболисти, освен това героите, донесли единствената за страната международна купа, заболяха и починаха от деменция. Сред тях са Боби Чарлтън (и брат му Джеки), Ноби Стайлс, Мартин Питърс, Рей Уилсън... 

Още по-големи проблеми има в щатски спортове като американски футбол и хокей на лед - с въпросните болести и добилата известност Хронична травматична енцефалопатия, която за момента се открива единствено след гибел. Тя води до меланхолия, положения на умопомрачителен яд, загуба наизуст, трудно главоболие и даже самоубийства.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР