Бившият диктатор на Боливия Луис Гарсия Меса, който излежаваше продължителна

...
Бившият диктатор на Боливия Луис Гарсия Меса, който излежаваше продължителна
Коментари Харесай

Почина бившият боливийски диктатор Луис Гарсия Меса

Бившият деспот на Боливия Луис Гарсия Меса, който излежаваше продължителна присъда за закононарушения, осъществени след управлявания от него боен прелом през 1980 година, е умрял в болница в столицата Ла Пас на 88-годишна възраст. Това разгласи юристът му пред локалните медии, оповестява " Франс прес ".

Немощният Гарсия Меса е умрял от сърдечен арест и дихателна непълнота във военна болница, където някогашният военачалник е прекарал повече от една трета от 30-годишната си присъда.

Гарсия Меса взе властта при военния прелом през юли 1980 година, в края на интервала на военните диктатури в Латинска Америка.

Множество хора бяха убити, откакто неговите сили превзеха властта, в това число историкът и водач на социалистите Марсело Кирога Санта Крус, чието тяло в никакъв случай не беше намерено.

Отявлен антикомунист, Гарсия Меса репресираше левите дисиденти и изтезаваше съперници, само че режимът му също по този начин беше тясно обвързван с наркотрафиканти. Той в последна сметка подаде оставка след 13 месеца на власт.

През април 1993 година Гарсия Меса беше наказан на 30 години затвор за убийствата и злоупотребите по време на властването му, само че той в това време избяга от страната, заобикаляйки пандиза.

Властите го заловиха в Бразилия през март 1996 година Той беше екстрадиран в Боливия, където беше настанен в строго охраняван затвор.

Вътрешният министър на някогашния деспот Луси Арсе Гонес, именуван " министър на кокаина ", излежа присъда за наркотрафик в затвор в Съединени американски щати, която завърши през 2009 година След това той беше изпратен в Боливия, с цел да излежи обособена 30-годишна присъда за нарушавания на правата на индивида.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР