Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е завел дело срещу

...
Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е завел дело срещу
Коментари Харесай

Заради Суджукгейт: Ексдепутат от ГЕРБ съди прокуратурата за 200 бона

Бившият народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов е завел дело против прокуратурата, с което упорства да му бъдат платени 200 000 лева обезщетение поради делото " Суджукгейт ". Това потвърдиха пред " Сега " от Софийския градски съд.

Мартинов претендира, че бил повреден с прокурорските дейности против него. В желае си против държавното обвиняване той твърди, че е претърпял болки и премеждия, престижът му се сринал. Напомня и че прокуратурата не е обявила обществено свалянето на част от обвиняванията против него.

Преди близо година Мартинов беше дефинитивно наказан на 2 години условно по делото, нашумяло като Суджукгейт. Върховните съдии оставиха в действие решението на Апелативния профилиран углавен съд (АСНС). С него Мартинов бе приет за отговорен, че е изнудвал предприемач да му достави един звук суджук, който сякаш бил за премиера по това време Бойко Борисов.

Според обвиняването някогашният народен представител от Добрич е изнудвал бизнесмена Антон Проданов от февруари 2011 година до февруари 2012 година и през това време на четири пъти изискал да му доставя по един звук суджук, а един път добавил и 60 кг. пастърма и филе " Елена ". Преди това му желал по-малки количества от 30-40 кг, които Проданов предоставял безплатно за мероприятия на ГЕРБ в Добрич.

Първата инстанция обаче го призна за отговорен единствено за една доставка на един звук суджук през ноември 2011 година Цената на този суджук е 8870 лева За нея Мартинов споделил на Проданов, че е за " високи хора " в ГЕРБ и в случай че не я извърши, ще му съсипе бизнеса, тъй като към този момент бил вкаран в листата на предприемачите, които би трябвало да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може и да го вкара в ареста. Като втора инстанция апелативният спецсъд " добави " към виновността на подсъдимия и това, че е принудил Проданов да даде 30 кг телешка пастърма на стойност 407 лева и 30 кг филе " Елена " на стойност 230 лева Долните инстанции отхвърлиха и желае от над 36 хиляди лева, предявен против Мартинов от Проданов.

В началото на абсурда, през 2017 година, по времето на основния прокурор Сотир Цацаров, прокуратурата повдигна на Мартинов шест обвинявания. В следствие делото за суджука бе отделено от останалите и се оказа единственото, което стигна до съда. Другите обвинявания бяха за изнудване на Проданов за обзавеждане на офиса на ГЕРБ в Добрич с мека мебел, за монтирането на климатична стена, както и за техника за видеонаблюдение, която по-късно обаче отишла в персоналния му търговски офис. Мартинов беше упрекнат, че опитал да окаже напън върху Министерство на вътрешните работи и окръжния прокурор на Добрич, с цел да бъде оправдан някогашният зам.-министър на финансите от Национална движение „Симеон Втори" Красимир Катев, който преди 7 години аргументи злополука в Добрич с двама починали.

През 2018 година прокуратурата се отхвърли от обвиняването против Мартинов за закана с ликвидиране към предприемач. Причината бе, че опасността не провокирала състоятелен боязън у застрашения, че ще бъде погубен. Точно тези обвинявания, останали недоказани, в този момент са причина Мартинов да търси обезщетение, написа " Сега ".

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР