Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров е

...
Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров е
Коментари Харесай

Бившият член на съдебния съвет Ясен Тодоров е бил повишен в Националното следствие

Бившият член на Висшия правосъден съвет (ВСС) Ясен Тодоров е бил нараснал в края на предходната година и от следовател в Следствения отдел към Софийска градска прокуратурата, към този момент работи в Националното разследване.

Това оказва се от регистъра на командированите магистрати на уеб страницата на правосъдния съвет. От него се вижда, че на 28 декември предходната година основният прокурор Сотир Цацаров е издал заповед, с която е почел предлагането на новоназначения шеф на Националното разследване Борислав Сарафов за командироването на Тодоров в Национална следствена работа. Началото на командироването е от дата - втори януари 2018 година, като не е посочен период.

Според закона за правосъдната власт срокът на краткотрайното пренасяне от един орган в различен може да е до 12 месеца. Това не важи, когато командированият магистрат е отишъл на служба, която е свободна - т.е. незаета щатна служба. Именно подобен е и казусът с Тодоров.

Предложението за преместването му е стимулирано с натовареност в Националното разследване и нужда от запълване на седем свободни места.

В началото на декември, по време на чуването му в процедурата за избор на шеф на Националната следствена работа, Борислав Сарафов, който беше и единствен претендент, разви тезата за ниската натовареност на следователите от Националната следствена работа и пое ангажимент тя да бъде усъвършенствана, " тъй като статистиката бил неуместна и посочила, че за една година трима следователи изработвали едно дело, годно за съд. "

Още повече пред правосъдния съвет той посочи и нуждата от осъществяване на състезания за свободните незаети щатни бройки.

Сред другите претекстове за преместването на Тодоров са изтъкнати: " притежаван нужен стаж и опит, потвърден

професионализъм при осъществяване на служебните отговорности ".

От 1993 до 2008 година Ясен Тодоров работи като следовател в разнообразни структури на Столичното разследване. Започва работа във Второ териториално поделение на столичното разследване, чийто началник става пет години по-късно. От 2004 до 2006 година управлява Шести отдел на Столичното разследване, а по-късно и транспортното. От юли до октомври 2007 година Тодоров е началник на профилираното икономическо поделение в Столичната следствена работа.

В началото на 2008 година Ясен Тодоров е номиниран (от Български национален съюз) и определен от Народното събрание за правосъден контрольор в първия състав на инспектората - институция, основана по гледище на Европейската комисия, която трябваше да изкорени порочните практики в правосъдната система. Там той остава четири години и взе участие в над 50 инспекции

След като мандатът му като правосъден контрольор завършва през 2012 година, той се връща за малко в столичното разследване - в профилирано звено " Противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами " (ръкововено от някогашния заместник-градски прокурор на София Роман Василев). Не остава дълго там, тъй като през есента е определен от Народното събрание (по предложение на " Атака " ) за член на правосъдния съвет. Там той оглави Етичната комисия, а след разделянето на съвета на съдийска и прокурорска колегии — стана ръководител на етичната комисия към нея.

В мандата си във Висш съдебен съвет Тодоров имаше отношение към огромните кавги в съвета. Името му беше забъркано в " Яневагейт " - изтеклли записи на диалози сред някогашния ръководител на Софийски градски съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и юрист Момчил Мончевки. В един от епизодите, Янева сподела, че е получила увещание от трима членове на Висшия правосъден съвет (ВСС), че няма да бъде " закачана " (бел.ред. по отношение на инспекцията против нея преди няколко години). Това са ръководителят на Етичната комисия Ясен Тодоров, ръководителят на Комисията по атестирането Милка Итова и ръководителят на Комисията по правосъдна администрация Димитър Узунов.

Впоследствие Тодоров като ръководител на етичната комисия стартира инспекция по записите, като тя завърши със заключението, че няма нарушаване на етичния кодекс на българските магистрати, защото записите били манипулирани.

Тодоров е взел участие и във вземането на решение, с което някогашният състав на прокурорската гилдия на съвета, отхвърля да образува дисциплинарно произвеждане против сегашния шеф на Националното разследване Борислав Сарафов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР