Бившият британски външен министър Борис Джонсън заяви, че подкрепя министър-председателката

...
Бившият британски външен министър Борис Джонсън заяви, че подкрепя министър-председателката
Коментари Харесай

Борис Джонсън: Подкрепям Тереза Мей, но съм против плана й за Брекзита

Бившият английски външен министър Борис Джонсън съобщи, че поддържа министър-председателката Тереза Мей и се опълчва не на самата нея, а на предложенията й за овакантяване на Европейски Съюз, съобщи Ройтерс, цитирайки публикация във в. " Дейли телеграф ".

След седмица, през която се появи информация, че евроскептични сътрудници на Джонсън възнамеряват да смъкват Мей, Джонсън - който съгласно букмейкърите е любимец за идващ министър председател - съобщи, че не желае Мей да бъде свалена, а да се анулира проектът от Чекърс, предава Българска телеграфна агенция.

" Не става въпрос за водачеството. Става дума за политиката. Не е въпрос на промяна на премиера, а за отвод от проекта от Чекърс ", декларирал е Джонсън пред вестника по време на посещаване в американската столица Вашингтон.

През юли Джонсън напусна поста външен министър, откакто Мей предложи проекта от Чекърс, кръстен на извънградската премиерска резиденция, в която той беше изложен за първи път. Планът планува свободна търговия на артикули с Европейски Съюз, като Лондон ще одобри общи правила, отнасящи се до тези артикули.

Противниците на проекта, измежду които е и Джонсън, споделят, че той планува Англия да съблюдава решения, взети в Брюксел без тя да има право на глас.

Откакто през юни 2017 година Мей свика изключителни избори, на които нейната партия загуби парламентарното си болшинство, непрекъснато се приказва за провокации против нейното водачество, отслабено, до момента в който тя се пробва да реализира съглашение за Брекзита с Европейски Съюз, отбелязва Ройтерс. По проект Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз на 29 март. Брюксел и Лондон се надяват да реализират съглашение по-късно тази година, с цел да може парламентите на всички страни да го ратифицират преди крайния период.

Вчера опозиционната Лейбъристка партия сътвори спомагателни проблеми за Мей. Високопоставен представител на опозицията съобщи пред в. " Файненшъл таймс ", че партията му ще гласоподава срещу всякакво реализирано от нея съглашение за Брекзита. Според него неналичието на действителен вид за излаз от Европейски Съюз ще принуди Мей да напусне поста си преди Коледа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР