Бившите световни шампиони по шахмат - Гари Каспаров и Владимир

...
Бившите световни шампиони по шахмат - Гари Каспаров и Владимир
Коментари Харесай

Онлайн турнир по шахмат събира легендарни имена

Бившите международни първенци по шахмат - Гари Каспаров и Владимир Крамник ще вземат участие на международен онлайн шампионат по шахмат, който ще се организира в интервала 5-10 май. "Онлайн Нейшънс Къп " ще бъде отборна конкуренция, която цели да копира известността на голф шампионата "Райдър Къп ", оповестяват от Международната шахматна федерация (ФИДЕ).

Новият "Мач на века " ще бъде по-глобален, напълно онлайн и също по този начин ще включва шахматисти и от двата пола, защото всеки тим би трябвало да има най-малко по една дама в състава си ", разясниха от ФИДЕ.

Шахматът е един от дребното спортове, които съумяват да продължат активност в изискванията на пандемията, породена от ковид, въпреки и в напълно онлайн формат. В новия шампионат присъединяване ще вземат тимовете на Китай, Русия, Съединени американски щати, Европа, Индия и Останалия свят, като измежду участниците за Индия е някогашният международен първенец Вишванатан Ананд, който е играещ капитан на тима си. Каспаров пък е капитан на отбора на Европа.

Мачовете ще се играят във формат рапид, като всеки състезател ще разполага с 25 минути за игра плюс 10 секунди за мислене след всеки ход.

Състезателите ще бъдат следени от профилиран съдия на ФИДЕ, с цел да не употребяват помощта на компютри по време на мачовете си.

"Това е неповторимо събитие, което ще комбинира спортния шахмат със страховит онлайн театър ", съобщи президентът на ФИДЕ - Аркади Дворкович.

Общият награден фонд на "Онлайн Нейшънс Къп " е 180 хиляди $.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР