Бившите главни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев, както и

...
Бившите главни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев, както и
Коментари Харесай

Сарафов, Гешев и Цацаров отказаха изслушване в комисията „Нотариуса“

Бившите основни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев, както и актуалният и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов отхвърлиха да се явят на чуване в парламентарната комисията по проблема " Нотариуса ", съобщи кореспондент на БГНЕС.


БГНЕС напомня, че и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов изпрати писмо до ръководителя на Временната комисия в 49-ото Народно заседание за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов, с което отхвърли да се яви на чуване в днешното й съвещание.

В писмото си Сарафов споделя, че след встъпването му в служба на 16.06.2023 година е подхванал поредност от дейности, свързани с изясняване на обективната истина по съответни проблеми, станали публично притежание още през 2020 година и 2021 година

„ Длъжен съм да Ви припомня, че точно след встъпването ми в служба открих съществуването на информация за осъществена през м. юли 2020 година инспекция от направление „ Инспекторат “ при ВКП. В справката се съдържаха констатации за „ позволени груби престъпления “ от страна на наблюдаващите прокурори по двете досъдебни производства на Специализирана прокуратура, свързани с проблема, добил известност като „ Осемте джуджета “. Тази информация още през 2020 година е била изпратена на вниманието на основния прокурор без да са подхванати следващи дейности по подготвеност от негова страна. В тази връзка разпоредих на екип от прокурори от Апелативна прокуратура-София осъществяването на инспекция на всички относими прокурорски преписки и досъдебни производства. С оглед констатациите от инспекцията за позволени от следователите и наблюдаващите прокурори голям брой нарушавания насочих оферти до ПК на Висш съдебен съвет да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказване по отношение на четирима прокурори и трима следователи. Отделно от това, по случая не престават дейностите по следствие по досъдебно произвеждане на СГП, по което има привлечени в качеството на обвинени двама настоящи прокурори, както и някогашният началник на СО-СГП.

Именно в интервала след встъпването ми в служба като и.ф. основен прокурор са подхванати дейни дейности по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано влияние в служебната активност на настоящи магистрати. С моя заповед от 07.08.2023 година разпоредих тематична проверка на работата по организацията, управлението и контрола на активността на СРП в интервала 01.01.2022 година - 31.07.2023 година В тази връзка още при започване на м. август 2023 година приканих административния началник на Софийска районна прокуратура госпожа Невена Зартова да освободи заеманата служба. Вследствие на констатациите в отчета по предоставената проверка през м. октомври 2023 година управлението на Прокуратура на Република България внесе предложение до Висш съдебен съвет за налагане на дисциплинарно наказване на административния началник на СРП. С моя заповед от м. февруари 2024 година разпоредих на отдел „ Инспекторат “ при Върховна прокуратура инспекция на активността на Софийска районна прокуратура по отношение на установени неприемливи практики за систематизиране на делата, както и голям брой изнесени данни в общественото пространство, отразяващи отрицателно активността на Районна прокуратура-София.

Същевременно употребявам случая да заявя, че намирам за безусловно недопустимо отправянето на неподкрепени с обстоятелства и доказателства мнения и обвинявания към българските магистрати от страна на част от народните представители във формата на управляваната от Вас краткотрайна комисия “, декларира в писмото си Сарафов.

Поканата е отклонил и някогашният основен прокурор Иван Гешев, който е обяснил отхвърли си с задължения в чужбина. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР