Бивши и настоящи ученици отСОУ Св.Св.Кирил и Методий:виж ощеБивши и

...
Бивши и настоящи ученици отСОУ Св.Св.Кирил и Методий:виж ощеБивши и
Коментари Харесай

Бургаски ученици се запознаха с опасностите, които дебнат в интернет пространството

Бивши и сегашни възпитаници от
СОУ " Св.Св.Кирил и Методий ":виж още Бивши и сегашни възпитаници от
ГПАЕ " ГЕО МИЛЕВ ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.За втора поредна година Апелативна прокуратура - Бургас провежда лекции, които целят да срещнат възпитаници в града с заплахите в интернет пространството и по-специално с методите за реакция при изнудване от страна на педофили или други зложелатели в мрежата. Инициативата се организира взаимно с Община - Бургас и ОД на Министерство на вътрешните работи - Бургас.

Лекции се организират пред възпитаници от ІХ клас, като през миналите два дни лекторите гостуваха в Средно учебно заведение "Св. св. Кирил и Методий " и Профилирана гимназия с преподаване на британски език "Гео Милев ". Беседите се водят от госпожа Кремена Стефанова - Говорител при Апелативна прокуратура - Бургас, Евгения Месерджиева от Комисията за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни при Община Бургас и контрольор Николай Стоянов от "Икономическа полиция " при ОД на Министерство на вътрешните работи - Бургас.

Прокурор Стефанова заостри вниманието на аудиторията с обстоятелството, че в България има над 200 публично регистрирани снабдители на интернет, като за съпоставяне в Германия има единствено 6. Това спомага скоростта на интернет в нашата страна да бъде извънредно бърза, което ни отличава от другите страни в Европейския съюз. Именно този бърз интернет дава опция за засилено наличие на зложелатели в мрежата. Прокурор Стефанова добави, че закононарушенията в интернет са на трето място в класациите на Европол по най-често протичащите се на територията на Европейския съюз. Тя обрисува физическия профил на педофила и срещна децата с опциите им за сигнализиране на прокуратурата при случай на незаконно държание против тях. Жертвите на противоправно действие могат да подадат сигнал, посредством интернет уеб страницата на всяка една прокуратура в страната. От магистратурата подсигуряват цялостна анонимност на изпратилите такива сигнали.

Месерджиева, която е член на Комисията за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни при Община Бургас срещна учениците с активността на комисията, метода по-който тя работи и възпитателните ограничения, които се постановат от нея. Тя уточни, че когато има подобен вид демонстрация от страна на възпитаник против него се организира развой, сходен на тези в правосъдните зали. Месерджиева заяви на децата, че е извънредно значимо в случай че са станали жертва на закононарушение или усетят, че против тях има опит за осъществяване на такова да не го резервират за себе си, а да го споделят със своите родители или способените институции.

Инспектор Стоянов уточни какви са методите, с които си служат нарушителите, по какъв начин реализират контакт с децата и каква е тяхната цел. Той заяви, че е от изключителна значимост учениците да ревизират профила в обществените мрежи на искащите контакт с тях. Проверката може да стане посредством обзор на общите другари, фотосите в този профил и интензивността му. Инспектор Стоянов сподели още, че е доста значимо при контакт със недоброжелател в интернет цялата връзка с него да бъде запазвана от учениците, а не изтривана, и да бъде излъчена на способените органи, защото тя е употребена за откриването на нарушителите. Той заяви още, че профилите в обществените мрежи имат няколко степенна отбрана и е добре всеки от учениците да отбрани профила си оптимално. Полицейския чиновник бе безапелационен, че фотоси, които биха могли да бъдат употребявани от зложелателите против техните притежатели не би трябвало да бъдат съхранявани нито на компютър, нито в телефон, защото отбраната на тези устройства може да бъде пробита. При съществуване на сходни фотоси е значимо те да бъдат съхранявани на флаш-памет или различен предявител на данни, който не е прикачен към устройство обвързвано непрекъснато с интернет.

На учениците бе прожектиран и филм, който сподели образно по какъв начин работят изнудвачите през обществените мрежи и до каква степен могат да доближат, в случай че бъдат лековерно позволени измежду приятелите на учениците.

Лекциите ще продължат и през идната седмица с нови беседи в горепосочените две образователни заведения. След техния край лекторите ще посетят и други учебни заведения, като срещите ще продължат през месеците март и април.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР