Бивши и настоящи ученици отПГ Колю Фичето - Бургас:виж ощеБивши

...
Бивши и настоящи ученици отПГ Колю Фичето - Бургас:виж ощеБивши
Коментари Харесай

Окръжни магистрати развиват активна образователна дейност в бургаски гимназии

Бивши и сегашни възпитаници от
ПГ " Колю Фичето " - Бургас:виж още Бивши и сегашни възпитаници от
ГПАЕ " ГЕО МИЛЕВ ":виж още Бивши и сегашни възпитаници от
ГПНЕ " Гьоте ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Трима окръжни магистрати, Таня Маркова, Симеон Михов и Светлин Иванов, описаха за правораздаването и ролята на правосъдната власт пред възпитаници от три бургаски гимназии. Откритите уроци са част от Образователната стратегия на Висш съдебен съвет " Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури ".

  " Правото е битка на претекстове. Изясняването същността на разногласието е дълъг развой ", с тези думи арбитър Михов се обърна към дванадесетокласници от Немската езикова гимназия " Гьоте ". Разделението на държавната власт на законодателна, изпълнителна и правосъдна се регламентира в Чл. 8 на Конституцията на Република България. Лекторът описа за смисъла на разделянето на правото на гражданско, комерсиално, административно и наказателно. 118 са районните съдилища в страната, 28 – окръжните и 5 – апелативните. Магистратът показа правораздаването с образци от практиката си, по гражданско-правни разногласия.

Последва лекция в Английската езикова гимназия " Гео Милев ", която изнесе арбитър Светлин Иванов. Младите хора дискутираха по тематиката, че свободата значи избор, изборът – отговорност, а сред свободата и отговорността може да бъде подложен знак на тъждество. Интересна за тях бе наказателната отговорност, която носят мнозина от тях, като малолетни лица и ограниченията, които планува и постанова Закона за противообществените прояви на малолетни и малолетни.

Третото посещаване бе в Гимназия по строителство, архитектура и геодезия " Кольо Фичето ". " Постановяването на неоправдателна присъда е тежка отговорност ", разяснява арбитър Таня Маркова, която пресъздава процесуалните дейности след вземането на мярка за неотклонение по отношение на обвинен. Събирането на доказателства и материали по делото. Директорът, инж. Даниела Симеонова, приема програмата като належащо гражданско обучение за младежите.

Окръжен съд – Бургас сервира подарък на всеки възпитаник – малко книжно издание на Конституцията на Република България, предопределено за участниците в Образователната стратегия. Откритите уроци не престават на следващия ден в Гимназия за непознати езици " Васил Левски, с преподавател – районният магистрат Яна Атанасова.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР