Бивши и настоящи ученици отОУ ВАСИЛ ЛЕВСКИ:Намерете бивши съученици, състуденти,

...
Бивши и настоящи ученици отОУ ВАСИЛ ЛЕВСКИ:Намерете бивши съученици, състуденти,
Коментари Харесай

Децата-слънца с нови приятели от Израел

Бивши и сегашни възпитаници от
ОУ " ВАСИЛ ЛЕВСКИ ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.Учениците от 1 " Б " клас при ОУ " Васил Левски " Пловдив имат опция да се допрян освен до живота на деца от Европа, само че и да опознаят нови култури - колкото близки, толкоз и далечни.

" Миналата година сполучливо си партнирахме с възпитаници от Того и Тунис. По моя концепция реализирахме плана За положителното, другарството и мира. Тази година предложих на " Децата - слънца " другарство и възпитаници от Израел. Искам учениците да разширят своя мироглед и имат взор над нещата от живота.

При планирането на общите действия трябваше деликатно да обмисля с какво могат да се включат нашите деца, с цел да им е занимателно, потребно и съгласно техните благоприятни условия. До като миналогодишните четвъртокласници умерено можеха да се показват и опишат нещо за себе си, в този момент учениците ни са първокласници и още не са усвоили непознатия език. Има обаче послания, за които не ни е нужно да знаем непознат език и сигурно допират повече от казаните думи. Усмивката, топлият взор, доброжелателността - елементарно доближават до всеки човек.

Първата активност, която планирахме с учителката от Израел, беше да отбележим дружно Деня на усмивката. Първокласниците направиха емотикони с усмивки, които споделиха с далечните си другари. На специфична Падлет стена всеки имаше опция да напише какво го кара да се усмихва. Учениците ни видяха, че имат общи неща – обичат да бъдат измежду приятелите си, усмихват се, когато са щастливи или създадат нещо положително за някого. Това беше първата виртуална среща.

Исках да научим освен това за тяхната просвета, история, за това предложих на Нета да разкажем за идния празник от националния календар. За нас това беше Денят на националните будители. Разказахме за делото на Кирил и Методий, Васил Левски, Иван Вазов, Христо Ботев. Направихме приветствена картичка с един от най – ярките знаци на България – розата. Има с какво да се гордеем! В някои от идващите виртуални срещи, можем да разкажем за националните знаци. Обогатихме знанията си с чужд за нас празник – Ханука, прочут още като празненство на светлината.

Подобно на християнската Коледа, Ханука е фамилен празник за евреите. Най – предстоящ е за децата, тъй като през всичките осем дни те получават дарове. Учениците от Холон направиха рисунки и картички за " Децата – слънца “. Докоснахме се до тяхната писменост, показана във тип на дребни дървени кубчета. Истински празник беше, когато получихме всичко това по пощата! Планираме и още общи действия. Ще научим за живота на другите, за техните ползи, фантазии, а може би ще опознаем повече и себе си. Тези уроци няма да открием в учебниците за първи клас, само че имам вяра, че учениците ни дълго ще помнят ", описа Калинка Русалова, началник на читателски клуб " Деца – слънца “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР