Бивши и настоящи ученици отНУИ Д.Христов:виж ощеНамерете бивши съученици, състуденти,

...
Бивши и настоящи ученици отНУИ Д.Христов:виж ощеНамерете бивши съученици, състуденти,
Коментари Харесай

Концерт-изложба изпраща випуск 2020 на НУИ Добри Христов“

 Бивши и сегашни възпитаници от
НУИ " Д.Христов ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Иновативни и артистични, преподавателите и учениците от Националното учебно заведение по изкуствата " Добри Христов “ събират креативната си сила в един огромен план, с който ще сложат гръмък край на сложната образователна 2020 година и ще изпратят почтено своите зрелостници.

Това ще стане на 27 юни, събота, с изложба-концерт, който ще освети новата Лятна сцена в двора на учебното заведение. С усмивка уредниците канят дамите да дойдат с сантиментални летни шапки за още по-слънчево въодушевление. 

Румяна Петрова, шеф на НУИ " Добри Христов “ – Варна, която ще дирижира Младежкия оркестър и е мотор на самодейността, споделя по какъв начин се ражда концепцията за новото артистично пространство и какво ще включва програмата на изложбата-концерт:

" Винаги до момента нашите зрелостници са имали своята галерия и своите концерти – в Радио Варна, в Градската изложба, във Варненската опера. Тази година всички тези събития по обясними аргументи не можаха да се случат, по тази причина ние организираме изложба-концерт. С нея нашите превъзходни зрелостници, които в действителност са доста мощни тази година, ще се изявят пред варненската аудитория. Те са страхотни художници и музиканти, измежду тях е и дребният брат Зайранов – Александър, и още доста други надарени деца, на които желаем триумф в старта на кариерата им.

Концертът ще бъде в двора на учебното заведение -  оказа се, че това пространство е доста привлекателно и извънредно уместно за Лятна сцена. Досега не бяхме гледали на откритите пространства като на опция, тъй като ние, музикантите, постоянно търсим удобствата на залата и положителната звучност, въпреки това художниците търсят удобството на галерията. А когато правиш една галерия навън, в действителност би трябвало сутринта да изнесеш картините, а вечерта да ги прибереш и това е доста отговорно занятие. Сцената с всичките микрофони също изисква голяма подготовка, единствено и единствено да се случат тези 60-70 прелестни минути, в които ще представим изкуството на тези надарени младежи на публиката. Но мисля, че всяко едно изпитание и всяка инвестиция си костват, тъй като в действителност нашите възпитаници са превъзходни. Искаме това, което те умеят и което са подготвили - картини, музикална стратегия, страст - да доближи до варненци. Заслужава си човек да чуе и види тези младежи, тъй като ние занапред ще научаваме за техните достижения и ще се гордеем с тях. Това е нашият образован метод да създадем изпращане на випуска, без преброяване от 1 до 12 и без гърмежи.

Куратор на изложбата е Йорданка Манева, заместник-директор на учебното заведение и дълготраен учител по история на изкуството. Тя е събирателната точка на всички учители, които преподават изящни изкуства и графичен дизайн. Нейният дълготраен опит е водещ в организирането на събития в региона на образните изкуства в учебното заведение. А учителите, които водят зрелостниците тази година, са Красен Бербенков – живопис, Емануела Цонева и Георги Кенаров – графика, Светлан Стефанов – рекламна графика. Това са три групи от по осем зрелостника, които към този момент сполучливо поставиха своите зрелостни изпити и приключиха. По-голямата част от тях, съвсем всички, не престават своята кариера с академично обучение – някои у нас, други в чужбина. Много мощен випуск на изящните изкуства и графичния дизайн имаме тази година.

Силно наличие имат и музикантите в събитието. В концерта, ще звучи и класическ  а, и българска национална музика. Преди малко загатнах Александър Зайранов, нашия звезден цигулар, имаме и един превъзходен гайдар, Александър Тодоров, който освен е лауреат на всички вероятни състезания, само че и аранжира, и написа своя лична музика – необикновено надарен. Имаме национални певици, пианисти, невероятни контрабасисти, които към този момент очароват от българската сцена и от интернационалните състезания. Блестящ випуск – и при музикантите, и при художниците, и при театралните изкуства! За страдание няма по какъв начин да покажем танцовото изкуство – имаме прелестни балетисти, които ще продължат да работят във Варненската опера и в същото време ще продължат образованието си задочно, такава е практиката при балета, защото тяхната кариера е доста къса, обвързвана е с възрастта. Те стартират да работят нормално незабавно откакто завършат междинното обучение и в същото време учат висше обучение задочно. Това е нормалният метод, по който се случва академичната и работната кариера на един танцьор.

Много съм щастлива, че всички тези деца ще продължат своето обучение и ще продължат да работят и да се учат в областта на изкуствата, тъй като това е задачата на НУИ " Добри Христов “ – да произвеждаме високообразовани фрагменти, които ще радват нашите подиуми и ще повдигат равнището в нашите, пък и в международните университети. Това е, което ни прави щастливи. “

Изложбата-концерт на новата Лятна сцена НУИ " Добри Христов “ стартира на 27 юни тъкмо в 18:00.

Вход свободен.

Още информация – във Facebook групата Национално учебно заведение по изкуствата " Добри Христов " - Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР