Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Седемчленно жури оценява концепциите за социализация на Варненския некропол

 Бивши и сегашни студенти от
ВСУ " Черноризец Храбър ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Може ли приключението да завладее терена, където преди 47 години бе намерено най-старото обработено злато в света? Възможно ли е мястото да е пъзел? Или съвременен парк наоколо до брега на Варненското езеро? Отговори на тези въпроси ще получим на следващия ден по време на обществената отбрана на концепциите за социализация на Варненския некропол I, които ще бъдат показани от три тима от млади архитекти, участници в магистърската стратегия " Опазване на културното завещание “ на Варненския свободен университет.

Презентациите стартират в 9.00 ч. на 21 септември в зала " Одесос “ на Регионалния исторически музей във Варна. Седемчленно жури от потвърдени експерти ще прави оценка концепциите на магистрите. Сред членовете са доктор арх. Жечка Илиева - декан на Архитектурния факултет на ВСУ " Черноризец Храбър ", арх. Владимир Рачев - контрольор за Североизточна България в Инспектората по запазване на културното завещание към Министерство на културата, доктор Игор Лазаренко - шеф на РИМ – Варна, проф. Нора Ломбардини, учител в Политехника ди Милано (POLIMI) и наставник на тимовете и други

" Очакват ни изненадващи концепции и смели решения! “, разяснява през днешния ден доцент доктор арх. Красимира Вачева, началник на магистърска стратегия " Опазване на културното завещание " във ВСУ " Черноризец Храбър " и също член на журито. Според нея участниците в уъркшопа ще показват забавни хрумвания за " мъртвата “ във връзка с социализацията територия. " Задачата им е извънредно комплицирана заради инфраструктурните проблеми и отдалечеността от историческото ядро на Варна, добави още доцент Вачева.

Студентските екипи започнаха с изследване на терена на северния бряг на варненското езеро, на който през 1972 година в 294 гроба от интервала на каменно-медната ера бяха открити над 3000 златни предмета. Младите архитекти посетиха и Регионалния исторически музей, с цел да се срещнат с артефактите, проектите на некропола и историческите сведения.

Уъркшопът се организира по план " Варненски начинания за запазване на наследството на неолитна цивилизация Варна " на Сдружение " Варненски некропол I “, със съдействието на фонд " Култура “ на Община Варна и в партньорство с Регионалния исторически музей в града. През последните дни те работят интензивно върху концепциите и концепциите си в университета.

На представянето са поканени жители и професионални организации, възпитаници и студенти, свързани с тематиката запазване на културното завещание на Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР