Бивши директори на единственият музей на открито – Етъра в

...
Бивши директори на единственият музей на открито – Етъра в
Коментари Харесай

Бивши директори на музея Етъра възнегодуваха срещу европроект

Бивши шефове на единственият музей навън – „ Етъра ” в Габрово се обявиха против европроект, който може да компрометира автентичния облик на комплекса . Причината - планирано е създаване на асансьори, колибки за туристи и стъклени капаци в къщите монументи на културата.

Хората, управлявали " Етъра " през годините, написаха отворено писмо, в което упорстват за повече яснота около плана за 10 млн. лв. .

„ Някои текстове породиха недоумение. Народно-техническите уреди в този музей са най-ценните неща в него. Има такива, които са единици. Не държим да не се пипат, а да се реставрират, тъй че действително да демонстрират историческото време. Подразни ни, че в плана е записано да се обезпечи в допълнение осветяване на музея ”, сподели в Пенка
Колева, някогашен шеф на културната институция. Тя добави, че на среща с кмета на Габрово Таня Христова им е обяснено, че има такива практики в музеите навън в Европа.

-->
Настоящият шеф Светлана Димитрова изясни, че въпросният план е минал през няколко публични разисквания в Габрово и в столицата. „ По него ще се реставрират, консервират и реновират над 16 обекта, измежду които хотел и едно огромно учебно заведение, предоставено на музея. Ще бъдат реновирани и пещи за глина. Ще има асансьор в хотела и детски център. Стъклени подове няма да има в къщите. Няма да има и виртуална действителност ”, успокои тя.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР