Бившата №1 в света и шампионка от Големия шлем Каролина

...
Бившата №1 в света и шампионка от Големия шлем Каролина
Коментари Харесай

Край на славната кариера на Каролин Вожняцки

Бившата №1 в света и шампионка от Големия шлем Каролина Вожняцки завърши своята професионална кариера с типичната за нея огромна усмивка, само че и със сълзи на очи.

Датчанката беше оповестила още преди месеци, че Australian Open 2020 ще бъде последният и шампионат. Именно тук през 2018-та година тя завоюва първата си и единствена купа от Големия шлем.

Вожняцки доближи до върха в ранглистата при започване на десетилетието - за първи път през октомври 2010-та, като е била №1 общо 71 седмици. От настоящите тенисистки, само Серина Уилямс има повече седмици на върха от нея. Датчанката успяваше да се задържа на върха с огромно постояннство и огромен брой трофеи в разнообразни шампионати, само че без да завоюва купа от Шлема чак до 2018-та година.

Тя завоюва общо 30 оценки в кариерата си, в това число по шест през 2010 и 2011. Вожняцки игра и два финала на US Open, само че не съумя да ги завоюва. През 2017-та завоюва финалите на WTA в Сингапур.

През 2018-та година Вожняцки разкри, че е била диагностицирана с тежкото автоимунно заболяване ревматоиден артрит. Тя се бори дълго време с него, а при обявлението си, че се отхвърля разгласи, че не го прави поради това заболяване.

Wow what a ride it’s been! From a little girl with a big dream, to this moment, standing on the court today living out my tennis dream one last time, in front of the world. It has been everything I could ever have hoped for!
The farewell I got today was absolutely incredible! pic.twitter.com/90xK8osaCh
— Caroline Wozniacki (@CaroWozniacki) January 24, 2020
В последния си шампионат като професионален тенисист Вожняцки съумя да реализира две победи, само че в трети кръг против Онс Жабур от Тунис дойди и последният мач.

Жабур се наложи в три сета - 7:5, 3:6, 7:5, като и в този дуел Вожняцки сподели типичната за своята кариера здрава борба и отдаденост на всяка точка. След последната точка Вожняцки не съумя да скри сълзите си, а горещата поддръжка от трибуните, скандиращи нейното име и дребната гала за разлъка не улесниха преодоляването на страстите.

" Ето че последният ми мач беше трисетова драма и приключих кариерата си с неточност от форхенд. Това са нещата, върху които работих през цялата ми кариера. Явно по този начин е трябвало да бъде ", разяснява Каро в изявлението след мача. " Бях си взела и кърпички за всеки случай ", призна тя по отношение на сълзите в очите.

" Винаги съм била подобен състезател, че даже когато изгубвам, постоянно имам вяра, че мога да обърна нещата и да победя. Като цяло не съм се вълнувала от резултата, мислех си на няколко пъти - стреляй, това може да е последният ти дуел. Не желаех да е последният удар. Исках да съм тук и да се боря. Борих се доста крепко, само че нещата са такива, каквито са. Резултатът по този начин или другояче няма значение, има значение, че се пробвах. Дадох всичко от себе си. Това е нещото, поради което съм това, което съм ", разяснява Вожняцки на конференцията след мача.

" Ще запомня всички тези специфични моменти - пътуванията, успехите, беше необикновено. Много съм щастлива. Готова съм за идната страница от живота ми. Ще се виждаме отвън кортовете ", добави тя.

" Основното нещо, което научих е, че без значение от кое място идваш, без значение какъв е цветът на кожата ти, без значение дали си висока или ниска, дребна или огромна, всичко това няма значение. Ако имаш фантазия и я следваш, в случай че работиш крепко, всичко е допустимо. Като дете имах фантазия - да печеля шампионат от Големия шлем и да бъде №1 в света. Хората мислеха, че това е полуда, защото пристигам от дребна страна. Но аз съумях да го реализира, работих доста крепко всеки ден за тази фантазия. Много съм горда от това ", заключи Вожняцки.

Нейната съперничка също и отдаде заслуженото. " Много съм щастлива, че играх с Каро - ти си ентусиазъм за мен и доста други играчи. Щастливка, че бях част от тура дружно с теб ", сподели Жабур, която за първи път доближи четвърти кръг в шампионат от Шлема. Там тя ще се изправи против Киан Ван от Китай, която изненадващо в профил Серина Уилямс.

Николай Драганов, tennis24.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР