Бившата шефка на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска е

...
Бившата шефка на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска е
Коментари Харесай

Бившата шефка в БНБ Нели Кордовска е оневинена за изтеглянето на парите си от КТБ

Бившата шефка на банковия контрол в Българска народна банка Нели Кордовска е дефинитивно оневинена за съществуване на спор на ползи поради изтеглянето на близо 64 хиляди евро на каса в КТБ часове преди банката на Цветан Василев да бъде сложена под специфичен контрол. Това реши Върховният административен съд (ВАС), представен от “Сега “.

По случая с Кордовска комисията “Антикорупция “ работи четири години. Накрая, през май 2018 година КПКОНПИ откри, че в последните работни минути на 19 юни 2014 година, тъкмо преди КТБ да бъде сложена под специфичен контрол от Българска народна банка, Кордовска е изтеглила 64 195 евро.

Комисията реши, че вътрешната информация я е сложила в привилегировано състояние по отношение на останалите инвеститори на КТБ, тъй като самата тя е взела участие в решението да се сложи банката под специфичен контрол.

От 18 юни в банката на Цветан Василев е работила надзорна ревизия. Кордовска е имала достъп до счетоводната и осведомителната система на банката. В края на деня на 19 юни, когато е осъществено тегленето, е била наясно, че КТБ е неплатежоспособна. Тя е знаела, че на идващия ден Българска народна банка ще заседава за слагането ѝ под специфичен контрол. Тази служебна загадка не е била налична за останалите инвеститори, в това число и за тези, които са изтеглили депозитите си след 12 юни, одобри КПКОНПИ.

Съдът обаче отхвърля тези заключения на комисията, тъй като е ясно от 12 юни, че има засилено изтегляне на средства от сметки на клиенти на КТБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР