Бившата ръковидителка на спецпрокуратурата в Северна Македония Катица Янева е

...
Бившата ръковидителка на спецпрокуратурата в Северна Македония Катица Янева е
Коментари Харесай

Скопие осъди на 7 г. затвор бившата шефка на спецпрокуратурата

Бившата ръковидителка на спецпрокуратурата в Северна Македония Катица Янева е наказана на 7 години отнемане от независимост поради корист с власт, заяви БГНЕС. Според обвиняването тя е получила пари, с цел да не се води дело за корупция против предприемача Йордан Камчев и той да бъде освободен от пандиза. Янева си е разделила 1,5 млн. евро с медиатор, който получил парите от предприемача. Посредникът Боян Йовановски бе наказан на 9 година затвор за пране на пари и приемане на средства за практикуване на нелегално въздействие. Делото е известно в Северна Македония под името " Рекет ". 

Според обвиняванията Катица Янева е приела намесата на Боян Йовановски и е надвишила пълномощията си, като е получила основни имуществени облаги - мебели и 50 хиляди евро. През 2018 година тя е предложила мярка задържане за обвинявания по делото „ Империя ” Йордан (Орце) Камчев. След намесата на Йовановски Апелативният съд Скопие е предложил мярката му за неотклонение да бъде сменена с мярка домакински арест.

По отношение на обвинения Боян Йовановски магистратите акцентират, че с добитите по противозаконен път средства е купил първокласни облекла от разнообразни международни марки. Освен лишаването от независимост, съдът конфискува от Йовановски сумата от 12 000 евро.

По време на процеса предприемачът Орце Камчев и брачната половинка му Ана Камчева също свидетелстваха. Бяха изслушани свидетелските показания на чиновници от телевизия 1ТВ, а прокуратурата показа записи и фотоси, свързани с следствието по делото.

В своите заключителни изказвания Йовановски и Янева отхвърлиха обвиняванията и обявиха, че не са направили нищо от това, за което са упрекнати. Според тях, цялото дело е издигнато на основата на изявлението на един очевидец, който е ощетена страна по случая. Йовановски съобщи, че казусът има политически нюанс, а Янева сподели, че е оклеветена.

Съдебният развой „ Рекет ” стартира през ноември предходната година. Повдигнато беше обвиняване против трима души. Единият от тях – Зоран Милески – Кичеец, призна виновността си и беше наказан на 3 година затвор, а другите двама – Катица Янева и Боян Йовановски, обявиха, че са почтени.

Йордан (Орце) Камчев обвинява Боян Йовановски и Зоран Милески, че са го рекетирали и са му обещавали унищожаване на мярката „ задържане под стража ”, връщане на паспорта и цялостно прекъсване на следствието против него от страна на Специалната прокуратура по делото „ Империя ”, където той е обвинен. От публикуваните обществено аудиозаписи стана ясно, че ръководителят на спецпрокуратурата Катица Янева дава обещание на Камчев, че „ всичко ще бъде наред ”.

Камчев, който е разследван за пране на пари, корист с власт и присъединяване в проведена незаконна група заяви, че Йовановски и Милески са му поискали 8 млн. евро, с цел да спре следствието против него. Камчев е дал 1,5 млн. евро в брой на двамата. Йовановски и Милевски, в публикувани аудио записи настояват, че ще уредят въпроса на Камчев благодарение на Катица Янева, напомня БГНЕС.

Йордан Камчев беше препоръчан за почетен консул на България, само че управляващите в Скопие не поддържаха това предложение. От оповестените документи на проверяващите стана ясно, че Камчев има и български паспорт.

Камчев беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония, контролирайки изцяло живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е прочут Камчев, контролираше медии, провеждащи дейна антибългарска акция в интерес на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и сега се укрива в Унгария.

Камчев дружно с някогашния министър председател Груевски и някогашния шеф на службата за сигурност Миялков с изключение на за пране на пари, са разследвани още за корист с власт и проведена незаконна група. Олигархът също по този начин е разследван за нелегално финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и някогашният началник на службите бяха задържани от македонските управляващи през ноември 2018 година и пуснати под домакински арест малко преди нова година.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР