Бившата датска министърка по имиграция Ингер Стьойберг, известна с твърдата

...
Бившата датска министърка по имиграция Ингер Стьойберг, известна с твърдата
Коментари Харесай

Вкарват в затвора бивша датска министърка

Бившата датска министърка по имиграция Ингер Стьойберг, известна с твърдата си позиция в тази област, през днешния ден беше наказана на 60 дни затвор по тази причина, че нелегално е наредила делене на малолетни двойки, търсещи леговище, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Стьойберг беше упрекната в умишлено нарушение на закона през 2016 година, защото е наредила делене на всички търсещи леговище бежански двойки, при които най-малко един от сътрудниците е на възраст под 18 години. Това е нарушаване на Европейската спогодба за правата на индивида.

Съгласно датското законодателство и законодателството в региона на правата на индивида двойките би трябвало да бъдат оценени самостоятелно, което значи, че заповедта на министърката да раздели всички двойки с малолетен член е противозаконна. Общо 23 двойки са били разграничени.

Стьойберг, която беше министърка от Либералната партия от 2015 до 2019 година, неведнъж е отричала да е давала противозаконни заповеди, като съобщи, че задачата на действието е била да се изкоренят детските бракове и да се защитят малолетните девойки.

"Удовлетворени сме от присъдата ", обявиха пред кореспонденти прокурорите Йон Лауритцен и Ан Биргит Гамельорд. "Това е историческо дело ", съобщи тя.

По-рано в понеделник Стьойберг сподели пред локалните медии, че чака да бъде оправдана.След като чу присъдата, някогашната министърка съобщи, че е "много, доста сюрпризирана ", съобщи ДПА.

Делото стартира, когато сирийска двойка се оплака на омбудсмана на страната през 2016 година, откакто бе разграничена и настанена в разнообразни центрове за даване на леговище. Комисията, почнала да ревизира случая, станал прочут като "случая на булката дете ", заключи предходната година, че заповедта е била "очевидно противозаконна ". Така се стигна до свикването на профилиран съд, акредитиран да съди единствено някогашни или сегашни членове на държавното управление, за първи път от 1995 година и едвам за шести от над 170 години.

Двайсет и пет от 26-те съдии се съгласиха да осъдят Стьойберг, един беше за оправдаването й, съобщи ръководителят на съда Томас Рордам при произнасянето на присъдата в Копенхаген. Присъдата е дефинитивна и не може да бъде обжалвана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР