Бивш заместник-министър на финансите е осъден за причиняване смъртта на

...
Бивш заместник-министър на финансите е осъден за причиняване смъртта на
Коментари Харесай

Осъдиха бивш зам.-министър на финансите на 3 години затвор

Бивш заместник-министър на финансите е наказан за причиняване гибелта на двама в тежка злополука след окончателното решение на Върховен касационен съд.
Влезе в действие избраното от Върховния касационен съд дефинитивно решение, с което е наказан някогашният заместник-министър на финансите Красимир Катев от състав на Върховен касационен съд от 22 май тази година. С него ефикасното наказването на Катев от 3 години и 6 месеца отнемане от независимост при общ режим, постановено с решение на Апелативния съд във Варна, е понижено от Върховния касационен съд на 3 години отнемане от независимост с петгодишен изпитателен период. С окончателното решение на Върховен касационен съд останалата част от решението на Апелативния съд във Варна остава в действие, а точно Катев е лишен от право да кара за 6 години.
В тежест на приетия за отговорен за тежката злополука, лишила живота на двама млади мъже, и предизвикала междинна телесна щета на тъщата на заместник-министъра, са направените по делото разходи над 10 000 лв. по време на двете обсъждания на делото в Добричкия областен съд, в Апелативния съд във Варна и във Върховния касационен съд.
52-годишният Катев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич за това, че на 22 август 2012 година на кръстовище за кариера „ Момчил “ в посока Балчик при ръководство на автомобил „ Фолксваген туарег “ нарушил разпоредбите за придвижване. Подсъдимият навлязъл в лентата за насрещно придвижване с висока скорост и при съвсем преден удар в автомобил „ Опел вектра “ по несъобразителност предизвикал гибелта на неправоспособния му лидер. По-късно умрял и неговият сателит. И двамата мъже от опела са били без защитни колани.
Возещата се в автомобила на заместник-министъра негова тъща получила междинна телесна щета, изразяваща се в строшаване на лъчева и лакетна кост.
Ефективна присъда за тежкото пътнотранспортно произшествие е произнесена от състав на Добричкия областен съд на 1 юли 2016 година при повторното разглеждане от първоинстанционния съд. С нея Катев е наказан на 4 години отнемане от независимост, които би трябвало да изтърпи в затворническо общежитие от открит вид. С присъдата е лишен и от право да ръководи МПС за период от 6 години.
По-късно въззивната правосъдна инстанция го осъжда на 3 години и 6 месеца затвор при общ режим. След повече от седем години Катев дефинитивно е приет за отговорен и наказан условно от състав на Върховния касационен съд.
Катев беше зам.-финансов министър в държавното управление на Симеон Сакскобургготски.
Казусът е едно от обвиняванията против някогашния народен представител от ГЕРБ-Добрич, Живко Мартинов. Според предходния основен прокурор Сотир Цацаров, някогашният депутат от ГЕРБ оказал напън над тогавашния областен прокурор Пламен Николов да бъдат изменени данни в техническата експертиза, с цел да се понижи виновността на Катев. Самият Пламен Николов нито се самосезирал за незаконното действие на Живко Мартинов, нито сезирал горестоящ прокурор, каквито са отговорностите му по закон. След повдигането на обвиняванията против Живко Мартинов, Пламен Николов се оказа очевидец против него поради действието, което години наред е затаявал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР