Бивш служител на Tуитър е осъден за това, че е

...
Бивш служител на Tуитър е осъден за това, че е
Коментари Харесай

Бивш служител на Tуитър е осъден за шпионаж в полза на Саудитска Арабия

Бивш чиновник на Tуитър е наказан за това, че е получил достъп до персонални данни на консуматори, критикуващи държавното управление на Саудитска Арабия, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Ахмад Абуамо, жител на Съединени американски щати и някогашен управител, отговарящ за медийно партньорство на Туитър с Близкия изток, беше упрекнат през 2019 година, че е работил като сътрудник на Саудитска Арабия, без да се записва пред държавното управление на Съединени американски щати. Съдиите по делото го признаха за отговорен по шест обвинявания, в това число скрит план за осъществяване на машинация, при което е употребен интернет, а също и пране на пари. Съдебните заседатели го оправдаха по други пет обвинявания, свързани с измами.

Това е първият случай до момента, в който саудитското кралство, от дълго време обвързвано със Съединени американски щати посредством големите си петролни ресурси и районни съглашения за сигурност, бе упрекнато в шпионаж в Америка.

В констатация на ФБР от 2019 година се твърди, че Абуамо и саудитският жител Али Алзабара, който е работил като инженер в Tуитър, са употребявали позициите си, с цел да получат достъп до поверителни данни за потребителите на Tуитър, техните имейл адреси, телефонни номера и ай пи адреси, последните от които се употребяват за идентифициране на местоположението на потребителя.

За трети човек, посочен в констатацията -  саудитския жител Ахмед Мутайри -  се твърди, че е работил със саудитското кралско семейство като медиатор.

В констатацията на Съединени американски щати се твърди, че е получен достъп до потребителските данни на над 6000 акаунта в Tуитър, в това число до най-малко 33 потребителски имена, за които саудитските правоприлагащи органи са подали претенции за незабавно откриване на информация до Tуитър.

Абуамо беше задържан през ноември 2019 година и освободен под гаранция. Той не се е признал за отговорен. ФБР продължава да търси Мутайри и Алзабара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР