Бивш руски войник, потърсил убежище в Нидерландия, иска да свидетелства

...
Бивш руски войник, потърсил убежище в Нидерландия, иска да свидетелства
Коментари Харесай

Бивш наемник от Вагнер свидетелства пред МНС за руски военни престъпления в Украйна

Бивш съветски боец, потърсил леговище в Нидерландия, желае да свидетелства пред Международния углавен съд (МНС) за военни закононарушения на Русия, на които е бил очевидец, до момента в който се е сражавал в Украйна, сподели нидерландски правосъден източник пред Ройтерс, предава Българска телеграфна агенция.

60-годишният мъж, който се показва в нидерландските медии като Игор Саликов, сподели, че от 2014 година е бил член на подкрепяните от Русия сили на самопровъзгласилата се Донецка национална република в Източна Украйна и е работил като инструктор в частната наемническа формация „ Вагнер “ в Украйна.

Ройтерс не можа да ревизира без значение дали Саликов в действителност е заемал такива постове в проруските сепаратистки сили или във " Вагнер ".

Главният украински прокурор за военни закононарушения Юрий Белоусов сподели пред Ройтерс, че Саликов към този момент е бил по отношение на украински прокурори повече от шест месеца и е дал показания.

„ Той даде значими показания, някои от които към този момент са доказани, за нахлуването на 24 февруари 2022 година Той заяви за някои военни закононарушения, които проверяваме, а някои са към този момент доказани “, уточни Белоусов в текстово известие до Ройтерс

Русия изрично отхвърли да е направила зверства или да е взимала на прицел цивилни в Украйна.

В изявление, излъчено в понеделник, Саликов сподели пред нидерландска телевизия, че той е подготвен да сътрудничи напълно на МНС и персонално е бил очевидец на „ жестокости против цивилни “.

Прокуратурата на МНС удостовери през вчерашния ден, че е получила информация от Саликов, само че добави, че не може да даде спомагателна информация.

„ В сходство с поверителността на активността си (...), Службата не е в положение да удостовери или отхвърли дали лицето е ангажирано като евентуален очевидец или в каквото и да е друго качество ", разгласи неин представител.

Съдът в нидерландския град Хага продължава следствие на хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени в Украйна.

През март МНС издаде заповеди за арест на съветския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова по обвинявания във военни закононарушения, свързани с отвличането на украински деца. Кремъл отхвърли тези обвинявания.

В пост в „ Телеграм “ правозащитната група Gulagu.net написа, че Саликов не е бил признат от МНС след идването си в Нидерландия в понеделник, защото прокурорът при съда и съдиите не са били още подготвени да го разпитат.

„ Те не го чакаха “, сподели Gulagu.net.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР