Бивш партизанин и бивш боен другар на новия колумбийски президент

...
Бивш партизанин и бивш боен другар на новия колумбийски президент
Коментари Харесай

Бивш партизанин оглавява разузнаването на Колумбия

Бивш партизанин и някогашен военен приятел на новия колумбийски президент Густаво Петро ще застане отпред на разследващите служби в Колумбия, заяви формален източник, представен от Франс прес.

Мануел Алберто Касанова беше назначен с президентски декрет за началник на Националната разследваща дирекция и става първият граждански на този стратегически пост в колумбийския уред за сигурност.

Подобно на новия държавен глава, Касанова е бил член на М-19 – основана през 1974 година радикална лява партизанска формация, настояща в градски условия, която подписа през 1990 година спокойно съглашение с държавното управление.

След като поставя оръжие, Касанова работи като началник по сигурността на партията Демократичен алианс М-19, основана след мирното съглашение.

Почти незнаен на публичната сцена, в М-19 той е отговарял за шпионажа и финансирането, съгласно локални медии.

Философ по обучение, специализирал обществена администрация, неотдавна Касанова е работил в организация за техническо образование и е бил чиновник в компания за експорт на кафе, демонстрира профилът му с обществена мрежа.

Създадена през 2011 година, с цел да наследи Административния департамент за сигурност, забъркан в голям брой кавги и упрекван в противозаконна активност, Националната разследваща дирекция се регистрира директно на президента и управлява всички разследващи служби.

Касанова е човек без никакъв опит в ръководството на разузнаването, реагира по локално радио депутатът от дясната опозиционна партия Демократичен център Хосе Висенте Кареньо. Неговото предопределение е " демотивиращо за силите за сигурност ", счита десният политик.

Сенаторката правозащитник Глория Флорес, която поддържа държавното управление, сподели по същата радиостанция, че това е смяна на " посоката ". При предходната разследваща работа бяхме жертва на позорно гонене, на инсценировки. Това, към което се стремим, е да дадем друга ориентировка на държавните разследващи служби, сподели сенатор Флорес.

Назначението на Касанова в апарата за сигурност беше предшествано от цялостно възобновяване на командния състав на армията и полицията, откакто през юни Петро стана президент. Той е първият ляв държавен глава в историята на Колумбия, а идването му на власт се посреща с съмнение от военните.

Новата власт на левицата форсира напускането на към тридесет армейски генерали и високопоставени служители на реда, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР