Бивш офицер от ЦРУ е осъден на 40 години затвор

...
Бивш офицер от ЦРУ е осъден на 40 години затвор
Коментари Харесай

Джошуа Шулте: Бившият хакер на ЦРУ, осъден на 40 години затвор

Бивш офицер от Централно разузнавателно управление на САЩ е наказан на 40 години затвор за приключване на масив от класифицирани хакерски принадлежности към платформата за разкритие на информация Wikileaks, предава CNN.

Джошуа Шулте беше приет за отговорен и за владеене на фотоси на принуждение над деца.

Чуйте повече за едно любопитно изследване на Централно разузнавателно управление на САЩ във видеото

Прокурорите го упрекнаха, че е изнесъл инструментите на Централно разузнавателно управление на САЩ " Vault 7 ", които разрешават на разузнавачите да хакват смарт телефони и да ги употребяват като подслушвателни устройства.

BREAKING: Alleged WikiLeaks Vault 7 whistleblower Joshua Schulte given a 40 year sentence in a New York federal court today

Watch: Inside the CIA's plot to assassinate Julian Assange
The Vault 7 revelations led to a plot by the CIA to assassinate the publisher Julian Assange
— WikiLeaks (@wikileaks)
Те обявиха, че приключването на информация е едно от най- " наглите " в историята на Съединени американски щати.

35-годишният Шулте е споделил към 8761 документа на Wikileaks през 2017 година, което се равнява на най-големия пробив в данните в историята на Централно разузнавателно управление на САЩ, обявиха от американското министерство на правораздаването.

Той отхвърля обвиняванията, само че е наказан по другите обвинявания на три обособени федерални процеса в Ню Йорк през 2020, 2022 и 2023 година

В четвъртък той беше наказан по обвинявания в шпионаж, компютърно хакерство, пренебрежение към съда, предоставяне на погрешни показания пред ФБР и владеене на фотоси на принуждение над деца.

" Джошуа Шулте съобщи страната си, като извърши едни от най-наглите, отвратителни закононарушения на шпионажа в американската история ", съобщи прокурорът на Съединени американски щати Дамян Уилямс.

Според доказателствата, споделени по време на процеса, Шулте е работил като разработчик на програмен продукт в Центъра за киберразузнаване, който прави кибершпионаж против терористични организации и задгранични държавни управления.

Ex-CIA engineer Joshua Schulte gets 40 years for leaking agency secrets, possessing child porn
— New York Daily News (@NYDailyNews)
Прокурорите обявиха, че през 2016 година той е предал откраднатата информация на Wikileaks, а по-късно е излъгал сътрудниците на ФБР за ролята си в приключването на информация.

Те обявиха, че той явно е бил стимулиран от яд поради спор на работното място.

Шулте е имал проблеми със спазването на крайните периоди и помощник-прокурорът на Съединени американски щати Майкъл Локард съобщи, че един от плановете му е изостанал толкоз доста от графика, че си е спечелил прякора " Драйфуващ краен период ".

Прокурорите обявиха, че той е желал да накаже тези, които е считал за афектирани, и обявиха, че " извършвайки това възмездие, той е нанесъл големи вреди на националната сигурност на тази страна ".

Wikileaks стартира да разгласява класифицирани данни от досиетата през 2017 година

Според прокурорите приключването на информация " неотложно и надълбоко е уязвило способността на Централно разузнавателно управление на САЩ да събира задгранична разследваща информация против съперниците на Америка; изложило е на директен риск личния състав, стратегиите и активите на ЦРУ; и е коствало на Централно разузнавателно управление на САЩ стотици милиони долари ".

След публикуването на данните от Уикилийкс ФБР разпитва Шулте няколко пъти, при което той отхвърля да носи отговорност.

По-късно при претършуване на жилището му, съгласно прокурорите, са открити " десетки хиляди изображения на материали със полово принуждение над деца ".

Те прибавиха, че след ареста си Шулте се е опитал да съобщи още информация. Той внесъл контрабандно в пандиза телефон, по който се опитал да изпрати на кореспондент информация за кибергрупи на Централно разузнавателно управление на САЩ, и съставил туитове, които включвали информация за киберсредства на Централно разузнавателно управление на САЩ под името Джейсън Борн, фиктивен разследващ сътрудник.

От 2018 година насам той е арестуван зад решетките.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР