Бивш командир от Армията за освобождение на Косово (АОК) беше

...
Бивш командир от Армията за освобождение на Косово (АОК) беше
Коментари Харесай

Първа присъда на Спецсъда за Косово в Хага

Бивш пълководец от Армията за избавление на Косово (АОК) беше приет за отговорен в петък за случайно задържане и изтезаване на пандизчии , считани за последователи на Сърбия, и убийството на един от тях по време на войната за самостоятелност на Косово в края на 90-те години, предава Associated Press.

Това беше първата присъда за военни закононарушения от специфичния съд, основан в Нидерландия за следствие на закононарушения от спора.

Салих Мустафа беше наказан на 26 години затвор за закононарушенията , осъществени в комплекс на АОК в Злаш, Косово, през април 1999 година Той беше оневинен по едно обвиняване за малтретиране на арестувани. Мустафа не се призна за отговорен по всички обвинявания. Той има 30 дни да подаде съобщение, че възнамерява да апелира.

Присъдата от петък идва във време на. Сръбският президент Александър Вучич изиска в четвъртък на сръбските сили за сигурност да бъде позволено да се върнат в Косово, което разгласи самостоятелност през 2008 година Западът предизвести, че настояването е малко евентуално да бъде признато и единствено ще разпали напрежението в тази част на Балканите.

Мустафа беше задържан през 2020 година в Косово и изпратен в Нидерландия, с цел да бъде изправен пред съда, подкрепянот Европейския съюз и основан особено да се занимава с обвиненияза военни закононарушения, осъществени от етнически албански бунтовници, обединени в Армията за избавление на Косово по време на спора от 1998-1999 година

Ръководителят на прокурорския екип приветства присъдите. " С днешната си присъда Специализираните сформира демонстрираха, че това е съд за жертвите и че няма период на приключване на отминалостта на тези закононарушения ", сподели в изказване изпълняващият длъжността профилиран прокурор Алекс Уайтинг.

и той чака правосъден развой с други обвинени по обвинявания, включващи ликвидиране, изтезания и гонене. Той отхвърля всички обвинявания.

Тачи служи като водач на АОК по време на войната за самостоятелност на Косово, преди да се издигне до президент на страната . Процесът против него, дружно с още трима обвинени, се чака да стартира през март.

Съдията назова решението от петък " крайъгълен камък за Специализираните сформира ", който може да докара до " по-нататъшно помиряване сред общностите в Косово ".

Тя посочи, че процесът е фокусиран само върху самостоятелната наказателна отговорност на Мустафа за военни закононарушения - и акцентира, че АОК и хората от Косово не са били цел в тази ситуация. " Нищо не може да бъде по-далеч от истината ", сподели тя.

Тя също по този начин отдаде респект на очевидците, които са свидетелствали в процеса, като сподели, че са създали това " в повсеместна атмосфера на боязън и заплашване, която продължава в Косово и до през днешния ден ".

Мустафа беше пълководец на партизанската част на АОК, чиято база беше в комплекса Злаш, където бяха осъществени закононарушенията през април 1999 година Жертвите са били упреквани от бойци на АОК, че са сътрудничили на сърбите или не са подкрепяли АОК.

Освен че е командвал отряда, забъркан в закононарушенията, Мустафа персонално е малтретирал двама арестувани, постанови съдът.

" Той подложи един от тях на симулирана екзекуция. Освен това го биеше неведнъж по цялото му тяло ", сподели съдията.

Жертвата на убийството е умряла от композиция от тежко малтретиране, отвод на здравна помощ и огнестрелни рани. Въпреки че съдът не можа да откри кой е прострелял жертвата, той реши, че малтретирането и неналичието на здравна помощ " се дължат извънредно на дейности и бездействия на господин Мустафа и неговите подчинени от АОК ".
 В Хага Тачи пледира почтен за военни закононарушения в Косово
В Хага Тачи пледира почтен за военни закононарушения в Косово

Тачи се появи за първи път пред арбитър в специфичния съд в Хага
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР