Бивш член на „отряда за нападение“ в Беларус бе признат за невинен

...
Съд в Швейцария оправда беларуския мъж, който беше обвинен в
Коментари Харесай

Съд в Швейцария оправда беларуския мъж, който беше обвинен в насилственото изчезване на трима видни опозиционери през 1999 г. .

Юрий Гаравски каза, че е бил част от отряд за нападение, замесен в отвличанията на мъжете, но отрече пряко участие в смъртта им.

Но съдията каза, че не е ясно дали показанията му са верни, след като той се оплете в противоречия.

Семействата на жертвите са имали се надяваше за край на 24 години агонизираща несигурност.

Съдебното дело започна, след като бившият войник от войските на беларуското вътрешно министерство се свърза с журналисти през 2019 г., твърдейки, че е бил замесен в изчезванията.

Той даде подробен разказ за това как таен отряд за нападение е изтръгнал тримата противници на авторитарния лидер на страната Александър Лукашенко от улиците на Минск, изгони ги извън града и след това ги простреля два пъти в гърба.

По време на два дни на свидетелски показания миналата седмица г-н Гаравски противоречи на предишните си изявления няколко пъти, обвинявайки „лош превод“.

Съдията изглеждаше скептичен и сега го призна за невинен за насилственото изчезване на бившия вътрешен министър Юрий Захаренко, опозиционния политик Виктор Гончар и неговия приятел Анатолий Красовски, виден бизнесмен.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР