Битово-фекалните води на неизвестен брой незаконни къщи по протежение на

...
Битово-фекалните води на неизвестен брой незаконни къщи по протежение на
Коментари Харесай

И фекалните води на незаконни къщи се изливат във Варненското езеро

Битово-фекалните води на незнаен брой противозаконни къщи по продължение на една от улиците в ромско гето " Максуда " изтичат в дере, което се влива във Варненското езеро. Това е установила районната екоинспекция при инспекция, осъществена още през април тази година, сподели инспекция на " Дневник ". Въпреки това тя се оказва безсилна да накара администрацията на варненския кмет Иван Портних (ГЕРБ) да извърши предписаните ограничения за попречване на замърсяването. В същото време от локалното ВиК сдружение не престават да събират от всички живеещи в противозаконните постройки такси за отклоняване и филтриране на отпадъчни води в размер на близо лев за кубически метър.

Според информация на Министерството на околната среда и водите, оповестена в границите на парламентарния надзор на 46-тото Народно заседание, след направена информация в кадастъра на сдружението " ВиК Варна ", е било открито, че

в този регион няма построена канализационна мрежа

Същата инспекция е посочила, че всички здания в сектора от гетото, граничещ с дерето, в което се изтича мръсната им канализация, са нелегално издигнати. Въпреки това от момента на инспекцията администрацията на варненския кмет Иван Портних (ГЕРБ) не е подхванала нищо за унищожаване на противозаконното строителство, за построяването на канализация в региона, или за легализиране на къщите.

В отговори на парламентарно запитване по казуса, отправено от депутата Стела Николова ( " Демократична България " ), от екоминистерството са прецизирали, че според наредбите на Закона за водите, контролът по построяването, поддържането и употреба на канализационните мрежи и оборудванията за филтриране на битови отпадъчни води е трябвало да бъде реализиран точно от Иван Портних в качеството му на общински кмет. По тази причина още на 22 юли му е било изпратено документално наставление, в период до 16 август, да предприеме ограничения за прекратяване приключването на битово-фекални води от жилищни здания в гетото " Максуда " във Варненското езеро. За даденото наставление е бил известен и регионалния шеф.

 Пътят на фекалните води (оцветен в синьо) от дерето в гетото
© Скрейншот от Гугъл maps

Пътят на фекалните води (оцветен в синьо) от дерето в гетото " Максуда " до Варненското езеро

" Дневник " изпрати до общинската администрация във Варна няколко въпроса по отношение на следващото открито замърсяване на Варненското езеро. От техните отговори трябваше да се разбере за какво е позволено битово фекални води от противозаконни къщи да изтичат в него безотговорно.

Получените отговори нямаха нищо общо със заложените въпроси. В тях бяха представени данни от инспекции за определяне собствеността на терените, върху които са издигнати противозаконните къщи и разяснения по отношение на пълномощията на общинската дирекция " Екология ". При наново изпащане на същите въпроси с искане за повече уточненост бяха получени отговори, илюстриращи за следващ път технологията за генериране на неефикасен

документооборот, от който на процедура не следва нищо

Резюмирана в едно изречение, изпратената инормация гласеше, че общината е уведомила съответното районно кметство за приключването на фекални води, то от своя страна е открило нелегално строителство, а прекъсването на замърсяването щяло да стане с премахването на къщите без строителни бумаги. Срокове за всичко това няма.
Абсолютно същата информация беше копирана буквално и в отговора на въпроси, които " Дневник " изпрати до Районната ревизия по околната среда и водите във Варна. С няколко напомняния за предстоящите въпроси, копи-пейст процедурата лиши на администрацията в инспекцията две седмици. По-късно в всекидневен диалог със чиновник, поискал анонимност, от там обясниха, че

не са в положение да подхващат каквото и да било за прекъсване на замърсяването

нито да наложат глоба на варненския кмет Иван Портних за това, че не е извършил предписанията да спре теча до 16 август т.г.

В същия всекидневен диалог от екоинспекцията във Варна обясниха, че при направена инспекция в противозаконните постройки без канализация в " Максуда "

на един адрес са регистрирани по над 150 души

Това бавело процедурите по определяне и унищожаване на противозаконното строителство, а от там и на следващото открито замърсяване на Варненското езеро с битово - фекални води.

" Дневник " изпрати въпроси и до " ВиК Варна ". Те трябваше да изяснят дали на семействата, живеещи в противозаконните постройки в гетото, са открити партиди за възнаграждение на услуги включително за отклоняване и филтриране на отпадните им води. Както в доста сходни случаи, от компанията дадоха отговор документално, че " клиентите по ул. " Д-р Селемински " (в Максуда) имат открити партиди, според общите условия за даване на ВиК услуги ", а дължимите такси се заплащат. На процедура това значи, че от незнаен брой семейства във Варна

ВиК събира такса за услуга, която не прави

А информацията за следващото, прикривано от администрацията на Иван Портних замърсяване на Варненското езеро с битово - фекални води е на фона на продължаващия ремонт на канализационния водопровод, от който. По данни на Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна крайният период за приключването на ремонта е 31 ноември т.г. В този период дългият съвсем 3 км. водопровод би трябвало да бъде закопан на 3 м. под езерното дъно. От Община Варна обаче и до този миг не са обявили данни от провежданата процедура за избор на технология, по която това би могло да се случи.

Как над 3 млн. куб. м. фекални води изтекоха във Варненското езеро - и.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР