Биткойн се насочва към задънена улица, която вече е била

...
Биткойн се насочва към задънена улица, която вече е била
Коментари Харесай

ЕЦБ: Биткойнът издиша много преди фалита на FTX. Той не е подходяща опция за инвестиция

Биткойн се насочва към задънена улица, която към този момент е била на хоризонта още преди колапса на крипто борсата FTX на Сам Банкман-Фрид. Това считат чиновници на Европейската централна банка.

В в блога на ЕЦБ, озаглавена " Последната борба на биткойн ",  банката отбелязва, че цената на биткойн доближи своя връх от 69 000 $ през ноември 2021 година, след което пада до 17 000 $ доникъде на юни 2022 година Оттогава цената се колебае към 20 000 $. За последователите на биткойн привидната стабилизация е сигнал за отдих. " По-вероятно е обаче това да е изкуствено провокиран финален мирис преди срутва ", счита ЕЦБ.

Според коментара на банката потреблението на биткойн за транзакции е " муден развой ". Криптовалутата не се употребява в огромна степен в действителния свят. В средата на 2010 година вярата, че цената на най-голямата криптовалута ще се повиши до нови висоти, стартира да господства. Но биткойн също не е подобаващ като алтернатива за инвестиция - не генерира паричен поток (като недвижими имоти) или дивиденти (като акции), не може да се употребява продуктивно (като стоки) или да обезпечава обществени изгоди (като злато). Така излиза, че пазарната оценка на биткойн се основава само на спекулации. Това заключват от ЕЦБ.

" Големите вложители в биткойн имат максимален тласък да поддържат еуфорията към криптото ", считат създателите. " В края на 2020 година някои компании започнаха да разпространяват биткойн. Някои компании за рисков капитал също към момента влагат съществено. Въпреки продължаващата " крипто зима " , вложенията на фирмите за рисков капитал в крипто и блокчейн промишлеността възлизат на 17,9 милиарда $ като от средата на юли ".

ЕЦБ не пропуща да означи, че е биткойн е невиждан замърсител. " Консумира сила в мащаба на цели стопански системи ". Смята се, че добивът на биткойн употребява доста електрическа енергия годишно - толкоз, колкото силата, която употребява Австрия. Освен това " създава планини от хардуерни боклуци " . Цялата биткойн система генерира толкоз електронни боклуци, колкото цяла Холандия. Тази неефективност на системата не е минус, а характерност, счита ЕЦБ.

" Най-голямата криптовалута в света по пазарна капитализация съставлява риск за репутацията на банките. Има дълготрайна заплаха от популяризирането на токена, макар капацитета за краткосрочни облаги ".

Докато крипто промишлеността е изправена пред апели за регулации, чиновниците на ЕЦБ предизвестиха, че точно регулациите може да бъде неправилно разбрани като утвърждение.

Като умозаключение е публикацията от ЕЦБ се споделя, че биткойнът не би трябвало да се легитимира.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР