Битката за София ще бъде ключова. На мен ми се

...
Битката за София ще бъде ключова. На мен ми се
Коментари Харесай

Политологът доц. Милен Любенов: В София ще има балотаж

„ Битката за София ще бъде основна. На мен ми се коства, че когато претендентите се издигат в последния миг, това не работи добре за акциите им. Пред ГЕРБ и Антон Хекимян има съществено предизвикателство “, сподели в ефира на БТВ политологът доцент Милен Любенов.

„ Резултатът на локалните избори ще има значение за действието на болшинството в Народното събрание. Една смяна на електоралната картина ще докара до по-голям вкус на партията, която е победила “, добави той.

Според него в София няма да се види спор за проблемите и бъдещето на града.

„ Темата ще бъде изместена към образа на двамата претенденти “, посочи Любенов.

„ Основният проблем пред ГЕРБ в София е това, че ръководят към този момент 17 години. Столицата има доста насъбрани негативи. Има струпване и отмалялост. Желанието за смяна беше огромно. През 2019 година имаше оспорван балотаж сред Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Основният проблем на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ е, че те се появиха с претенцията да трансформират модела на ръководство, а сега са в коалиция с ГЕРБ. Една от партиите, подкрепяща държавното управление, е и ДПС. Това е главният негатив пред тях. Нещо, което ще окаже въздействие в границите на акцията “, акцентира политологът и добави, че в София ще има балотаж.

„ За мен акцията ще бъде странна и любопитна. Няма да е политическа или партийна. Профилът на двамата претенденти не допуска партийно надприказвана или тясно специализиране в някой бранш. Имат си мощните страни, само че техните тематики ще изместят фокуса от политическото. Ще забележим дали умишлено тези хора са защитавани от подобен вид спор, тъй като в един миг ще им се зададе въпрос – резултатът в София дефинира ли бъдещето на обединението? Те би трябвало да кажат нещо, а с изключение на да създадат някоя бомба и след това да се изяснява какво е желал да каже създателят – друго няма да стане “, разяснява политологът Любомир Стефанов.

Според него е допустимо в столицата да има втори тур, а в акцията ще преобладават „ премълчаните тематики “.

„ Предстои да забележим по какъв начин се трансформира тази гласност в политически рейтинг. Чуваме тезата, че сделката за коалиция включва предоставяне на регионални центрове. Това няма по какъв начин да стане. Тук не става въпрос за договаряне на състава на кабинет и комисии. Говорим да идеш на терен, където хората в листата са познати на общността и би трябвало всеки гласоподавател да го мотивираш да иде до урната “, добави още Стефанов.

„ Спецификата на локалните избори ще е изненада за „ Продължаваме промяната “, не толкоз „ Демократична България “. Кампанията ще се отрази благотворно на ръководещата коалиция, тъй като след локални избори всички са печеливши или се показват за такива. Политическа партия няма нито един кмет. Колкото и кметове да вземат, където и да е – това ще е триумф за Политическа партия. ГЕРБ ще загуби, само че от доста, в случай че загубиш малко, отново не си губещ. Ще има задоволително лакомства, които да предотвратят появяването на изразителен горчив усет “, разяснява политологът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР