Битката срещу руските газови енергийни ресурси не е от вчера.

...
Битката срещу руските газови енергийни ресурси не е от вчера.
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Азербайджан и САЩ не могат да ни компенсират, ако се откажем от руския газ

Битката против съветските газови енергийни запаси не е от през вчерашния ден. Целият трети енергиен пакет на Европейската комисия от 2009 година е ориентиран към диверсификация на доставките, за свободен достъп до трети страни, всичкото това е ориентирано с една единствена цел - уединяване на Русия от този пазар ".

Това съобщи пред Bulgaria ON AIR някогашният енергиен министър Румен Овчаров.

" Оказа се, че съвсем 40% от природния газ в Европа идва от Русия, съвсем 30% от петрола идва от Русия, 46% от въглищата идват от Русия. И за какво идват от Русия? Защото е стопански най-изгодно и най-евтино за всички, които получават тези запаси. Сега слушаме следващите лозунги, ще се откажем, добре. Само че какво ще ни коства това ", прибавя Румен Овчаров.

Можем ли да договорим повече газ от Азербайджан?

" Не мисля, че можем да договорим, те просто нямат по-големи потенциали, имат си контракти, които са подписани и се извършват - към 8 милиарда за Италия, милиард за Гърция и милиард за България. Това е потенциалът на азерския газ, те чудеса не могат да се случват. Както виждате, самата Германия търси газ от Катар и т. н. Но въпросът е малко комплициран. Защо си го предизвикваме всичко това? Защо трябваше да стигнем до тази обстановка? Толкова ли беше мъчно да се намерения и да се види, че сърбаме една и съща попара 4-5 пъти. Като започнеш от Либия, Ирак, Сирия, Афганистан и да плащаме сметките за това. Нямаше ли някой европейски политик, на който да му светне лампичката и да каже: " Чакайте, да помислим какво се случва, какво ще стане и какво толкоз доста желае Русия и Путин, че си причинихме това, което се случи в този момент ", разяснява Румен Овчаров.

Може ли да сменяем съветския газ с американски полутечен газ?

" Не можем, тъй като американците нямат подобен потенциал. Ето, тази година ще ни усилят доставките в Европа с 10 или 12 милиарда. Е, и? Русия доставя съвсем 200 милиарда. Как тъкмо става едното с другото? ", попита риторично енергийният специалист.

По мотив хранилището в Чирен, Румен Овчаров съобщи, че " в България е с 10% по-ниско, в сравнение с в Европа от преди една седмица, макар предизвестията на самия министър - ръководител. Сега се вършат някакви маневри, сякаш не се изпразва хранилището, купуват се обаче спомагателни количества от Гърция и се дебалансира пазарът. Въпросът е следния: в случай че хранилището беше цялостно, ние в този момент щяхме да бъдем в друго положение, в случай че беше най-малко на 30%, а те нямат и 18%, щяхме да бъдем в друго положение от позиция и на новите условия ", съобщи Румен Овчаров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР