Битката срещу коронавируса далеч не е приключила. С голяма вероятност

...
Битката срещу коронавируса далеч не е приключила. С голяма вероятност
Коментари Харесай

Скоро универсална ваксина срещу всички коронавируси?

Битката против ковид надалеч не е завършила. С огромна възможност може да се допусна, че вариантът SARS-CoV-2 няма да е последният нов ковид. Известно е, че още преди настоящата пандемия е имало и други смъртоносни коронавируси. През 2002/2003 вирусът SARS-Cov-1 да вземем за пример провокира пандемия от Тежък изострен респираторен синдром (ТОРС), а през 2012 се развилня MERS-Cov - Близкоизточният респираторен синдром (БИРС).

Сегашните ваксини бяха създадени, с цел да пазят хората от най-новия ковид - Sars-CoV-2, който провокира настоящата пандемия. Но фамилията на коронавирусите е огромно и мнозина учени считат, че е допустимо да се сътвори ваксина, която да обезпечава доста по-широка отбрана.

Край на всички пандемии?

Екип от учени в института Duke Human Vaccine в Северна Каролина са създали първообраз на универсална ваксина, която да пази от цялата група на коронавирусите, оповестяват редица интернационалните издания като " Business Insider ", немският " Лекарски вестник ", " Мюнхнер Меркур " и други

В студия на реномираното научно издание " Nature " учените оповестяват, че основаният от тях препарат е бил тестван на човекоподобни маймуни (макак) и е посочил, че обезпечава отбрана както против новия ковид, по този начин и против някои от неговите най-опасни разновидности. И освен това: препаратът е бил ефикасен също против SARS-Cov-1 и някои други сродни вируси, които са публикувани измежду прилепите, само че още не са прескочили и върху индивида. Този факт е знак за това, че имунизацията би могла да пази и хора. Макар че последното не е дефинитивно потвърдено.

Екипът към научния шеф на института Кевин Сондърс се надява основаната ваксина да пази против всички разновидности на ковид, които циркулират в този момент, в това число и в животинския свят. Това значи, че може и да се появи универсална супер-ваксина против всевъзможни коронавируси, която да постави завършек на всички пандемии, предизвиквани от тази група вируси.

И други екипи работят над универсална ваксина

Сондърс съобщи, че екипът ще стартира клинични тествания на имунизацията колкото се може по-скоро - най-вероятно след 18 до 30 месеца. Известно е също по този начин, че има и други научни екипи, които се пробват да разработят универсална ваксина против коронавируси. Това заяви и сп. " Science " през април тази година.

Допуснатите сега ваксини против ковид наподобява пазят и против по-новите разновидности, въпреки и не в същата висока степен, както против изходния вирус. Бе открито да вземем за пример, че имунизациите, известни досега, пазят по-слабо против разновидностите P.1 и B.1.351 - т.е. против южноафриканската и бразилската разновидности. Сондърс твърди, че техният нов препарат от вида универсална ваксина провокира по-силна реакция на антитела в човешкия организъм, в сравнение с до момента известните ваксини. Бъдещата универсална ваксина против ковид вероятно ще има и друго преимущество. Учените са си сложили за цел тя да е по-съвършена от елементарните антигрипни ваксини, тъй че да обезпечава по-дълга отбрана. " Новият препарат няма да е сезонна ваксина, която да би трябвало да се напасва и актуализира всяка година ", споделя Сондърс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР