Битката по пакета “Мобилност не е изгубена. След вчерашното гласуване

...
Битката по пакета “Мобилност не е изгубена. След вчерашното гласуване
Коментари Харесай

Загубена ли е битката за пакет Мобилност?

Битката по пакета “Мобилност ” не е изгубена. След вчерашното гласоподаване беше обрисувана рамката за идващите договаряния. Ще би трябвало да се съобразим с нея. В идната седмица Транспортната комисия на Европейска комисия ще вземе решение за триалози. Това съобщи изпълнителният шеф на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев в изявление на Българска национална телевизия.
" И българското държавно управление, и евродепутатите ни поставят доста съществени старания в тази посока ", сподели още той.
" Освен страните, с които сме дружно против пакета, би трябвало да притеглим и други политици. Пакетът не уравновесен все още ", добави Арабаджиев.
" Най-вече сме срещу прибирането на празен камион на всеки 3-4 седмици. Дигиталната търговия се развива с огромни темпове, а те желаят от пазара да излязат огромен брой тежкотоварни коли. Това прибиране ще докара до сериозен отрицателен резултат върху запазване на околната среда. Ще се усилят празните курсове ", разкри изпълнителният шеф на Съюза на превозвачите.
" Не отхвърляме мобилния пакет, само че не би трябвало да се заплашва бизнесът. И служащите, и превозвачите ще бъдат задоволително предпазени, когато имаме един уравновесен пакет. Румъния ще е толкоз наранена, колкото и ние. Този пакет раздели Европа на Източна и Западна ", приключи Йордан Арабаджиев.
" Има много разколебана поддръжка за пакета " Мобилност ", както и много недоизгладени елементи. Комисията би трябвало да започва междуинституционални договаряния. Апелираме да се прояви здрав разсъдък. " Това съобщи Николай Рашков от Съюза на българските превозвачи в изявление за bTV във връзка това, че транспортната комисия в Европейския парламент отхвърли предлагането пакетът „ Мобилност “ да бъде изтеглен от Европейската комисия.
По думите му не е застрашен единствено нашият бранш, а този на цяла Европа.
" От 28 000 камиони у нас единствено 10% ще могат да бъдат натоварени за противоположен курс, а останалите ще би трябвало да се върнат празни- това от една страна е разход на гориво за компанията, а от друга - замърсяване на въздуха ", разяснява още Рашков.
" Ние поддържаме първичната концепция на комисията да вкара мобилен пакет, той обаче фрапантно се политизира. Важно е да се означи, че до момента браншът не е изказал своето мнение ", съобщи той.
Според Рашков множеството транспортни компании у нас са до 5 камиона, което значи, че те са дребни и фамилни компании. Това са гръбнакът на нашата стопанска система, сподели още той и добави, че не е изключено да има и банкрути.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР