Битката му беше благородна, той се опита да запази достойнството

...
Битката му беше благородна, той се опита да запази достойнството
Коментари Харесай

В България Беше Идол. Неговата Музика Накара Сърцата Ни Да Влязат Във Вихъра На Танца. Поклон

„ Битката му беше благородна, той се опита да резервира достолепието си.

“ Жилберту, момче от щата Баия, чийто мек глас пее " Момичето от Ипанема " през 60-те, го направи международно прочут. Той живееше самичък в къща чартърен в Рио де Жанейро, облечен в обичйната си пижама и заседнал надълбоко в задължения.

Той се влюбва в музиката, когато получава първата си китара на 14-годишна възраст. След като напуща селото си, работи за локално радио в Салвадор де Баия, а на 19 години идва в Рио. През 1957 година си е построил име на китарист на Елизат Кардосо, а " Cancao do Amor Demais ", считан за първия албум на боса нова. По-късно, прочут както с плавния си глас, по този начин и с китарния си жанр, Жилберту придвижва звуците на боса нова - което значи „ нова наклонност “ или „ нова вълна “ - за джаз фестивали и концертни зали по света, поставяйки бразилската музика на картата. Бернардо Араужо, музикален критик за всекидневника " О Глобо ", съобщи предходната година, че приносът на Жилберту е " безмерен ".

" Той беше водещият глас на най-известния бразилски жанр в света и бунтовник, без даже да се е стремял да бъде ", сподели Араужо. " Той беше първият артист, най-малко в Бразилия, който сподели, че не се нуждаете от огромен глас, че можете да пеете безшумно, като в шепот, до момента в който сте съпроводени от виртуозна китара. " Сред десетките албуми на Жилберту някои от най-известните са записани с едни от най-големите в джаза Стан Гец, Хърби Хенкок и бразилецът Антониу Жобим. Изпълнителят на " Desafinado ", " Corcovado " и " Chega de Saudade ", който постоянно пееше като дует с първата си брачна половинка Аструд Жилберту, беше перфекционист и по-късно екстравагантен пандизчия.

Той е прочут с това, че живее по пижама в усамотение, като единствено отваря вратата на дома си, с цел да получи доставка на храна. В по-късните си години е забъркан в противен спор, в който две от неговите три деца - Жуау Марсело и щерка му Бебел Жилберту, и двамата музиканти – се опълчиха на последната му брачна половинка Клаудия Файсол, журналистка, 40 години по-млада от него, с която той се разделя в следствие. Двете деца упрекнаха Файсол, че са е възползвала от умствения и физическия крах на татко им и е съдействала за финансовия му провал.. В края на 2017 година Бебел е разгласен за легален аставник на татко си, защото е открито, че той към този момент не може да се оправя самичък.

" Пред микрофона той беше пагубен триумф ", съобщи биографът му Руи Кастро предходната година, " само че отвън сцената беше тъкмо противоположното ".

От предходната година, Жилберту живее самичък в жилище, за което се твърди, че му е обещано чартърен от Пола Лавине, брачна половинка на различен бразилски музикант Каетано Велозо. Жилберту трябваше да напусне предходните си квартири в крайбрежния квартал „ Леблон “, тъй като от месеци не е плащал наем. През 2011 година Файсол убедила Жилберту да отиде на турне, с цел да означи 80-годишния си рожден ден, само че по-късно той се отдръпна, базирайки се на здравословни проблеми. Беше му подредено да върне задатък от към 600 000 $.

В спор с първия си издател, без нов албум от 1989 година и без концерт от 2008 година насам, Жилберту трябваше да продаде 60% от своите авторски права върху първите си четири албума, с цел да изплати задълженията си. Тази договорка подтикна децата му да обвинят Файсол, че е измамила музиканта с цялостната си убеденост, че към този момент не е кадърен да ръководи делата си. За множеството бразилци последният проблясък на музикалната легенда е видео през 2015 година, където той се появява в нормалната си пижама и изглеждайки изнемощял, играе " Момиче от Ипанема " с щерка си Лулу, на девет години по това време.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР