Биотинът е познат още с названието витамин Н. Той спада

...
Биотинът е познат още с названието витамин Н. Той спада
Коментари Харесай

Функции на биотина

Биотинът е прочут още с названието витамин Н. Той спада към витамините от група В. Този витамин е открит през 1927 година, а през 1967 година става формалното му признание за витамин.

Биотинът се приема като едно от главните и незаменими хранителни субстанции за индивида, защото тялото не може да го синтезира единствено. Затова биотин се набира посредством храната или като хранителна добавка.

Функции на биотина

Всички витамини имат задачата да оказват помощ на тялото при асимилиране и преобразяване на въглехидратите, белтъчините и мазнините в сила, която да се употребява за разнообразни телесни потребности. Специално биотинът играе роля в метаболитните процеси за преправка на въглехидратите, мазнините и аминокиселините, които са градивни детайли на протеините.

Витамин В7, както е номериран този член на В групата, има роля в укрепването на косата и ноктите. Той е изключително значим и необходим през бременността, защото подкрепя естествения напредък на ембриона.

Дози биотин за всяка възраст

 Функции на биотина

Потребностите от биотин са разнообразни за всяка възраст.

- Деца на възраст сред 1 и 3 години се нуждаят от 8 микрограма биотин дневно;

- Децата сред 4 и 8 години имат потребност от 12 микрограма за деня.

- Деца на възраст сред 9 и 13 би трябвало да употребяват 20 микрограма на ден;

- Тийнейджъри сред 14 и 18 имат нужда да одобряват по 25 микрограма ежедневно;

- След пълноправие, възрастните се нуждаят от 30 микрограма биотин на ден;

- Бременните дами би трябвало да усилят дозата на 30 микрограма дневно, а кърмещите майки се нуждаят от 35 микрограма дневно.

Как да набавим биотин

 Биотин Снимка: 1

Биотинът се набира посредством потреблението на доста хранителни артикули, включващи ядките, бобовите храни, млякото, месото най-много, яйцата, карфиола, бананите, гъбите, соята, пълнозърнестите храни и зърнените култури.

Специалистите смятат, че биотинът в зърнените храни може да се съдържа в по-малки дози, в сравнение с този, който се съдържа в протеина в месото. Бактериите, населяващи чревния тракт, също могат да синтезират някакви количества биотин. Така се задоволяват потребностите на тялото.

Дефицитът на биотин се показва посредством физически признаци. Най-често това са кожните обриви изагубата на коса. Ако не се поправя, дефицитът на биотин може да докара до неврологични болести като депресията, показва се и в сковаността и изтръпването на ръцете и краката, мудността в придвижванията и халюцинациите.

Вижте още:

- Трябва ли да одобряваме в допълнение биотин;

- Ползите за косата от биотин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР