Бионсе рискува и спечели поредна победа в успешната си музикална

...
Бионсе рискува и спечели поредна победа в успешната си музикална
Коментари Харесай

Бионсе счупи стереотипите в кънтри музиката

Бионсе рискува и завоюва поредна победа в сполучливата си музикална кариера, като избра нетипична за нея ария с кънтри звучене да бъде пилотна за новия албум. Планирано е продукцията да излезе в края на този месец.

Необичайно решение за изпълнителката, която в последните години съумя да покори върховете на чартовете с поп, хип-хоп и R&B части. Сега Би залага на кънтри, с което съумя да изненада и предизвика даже най-големите си фенове. Актуалното парче " Texas Hold `Em " оглави музикални ранглисти, провокира диспути, а също стартира да разчупва стандартите в кънтри музиката.

С новия си сингъл тя стана първата чернокожа жена, изкачила се на върха на профилираната ранглиста за кънтри музика на Billboard. 

Много хора " стереотипно възприемат кънтри музиката като изпълнявана от белокожи, консервативна в политическо отношение, войнствено патриотична... ", споделя пред електронното издание Conversation Уилям Наш, професор по британска и американска литература в колежа " Мидълбъри ", щата Върмонт. Според него " полемиките за расата и достоверността в кънтри музиката не са нещо ново - те изтезават кънтри изпълнителите, звукозаписните компании и слушателите повече от век ".

Това са част от аргументите актуалният триумф на родената в Хюстън Би в профилираната кънтри ранглиста. Звезди като Доли Партън и Дариъс Рукър поздравиха изпълнителката. " Аз съм огромен почитател на Бионсе и доста се веселя, че тя направи кънтри албум. Поздравления за сингъла й ", написа в Инстаграм Партън, която е наричана Кралицата на кънтри музиката.

Не толкоз радушна обаче беше реакцията на дребна радиостанция в американския щат Оклахома. Екипът й отхвърли гласът на Бионсе да звучи на честотата й. Слушател на KYKC FM изискал да чуе " Texas Hold `Em ", само че получил отвод с обяснението: " Не пускаме Бионсе по KYKC, защото сме станция за кънтри музика ", оповестиха медии в Съединени американски щати. След разразилия се скандал, в който недоволният слушател насочи обвинявания към радиото за дискриминация и расизъм, шлагерът на Би въпреки всичко прозвуча в ефира.

Кънтри музиката е доминирана от белокожи реализатори и от двата пола. Между 2000 и 2020 година от 400-те артисти, подписали контракти с трите най-големи лейбъла в Нешвил, щата Тексас, единствено един % са чернокожи. Въпреки това афроамериканците имат сериозен принос за развиването и одобряването на този род през годините, отбелязва електронното издание culturesonar. Чарли Прайд е считан за един от най-големите реализатори на кънтри шлагери през 70-те години на предишния век. Дариус Рукър пък сполучливо мина към кънтри, осъществя забележителни триумфи. През 2018 година Лил Нас Екс пусна на пазара своята кънтри рап ария " Old Town Road ".

Проучване, в което са включени над 11 000 песни, предавани в интервала от 2002 година до 2020 година по американска радиостанция, профилирана за кънтри музика, пък сподели, че цветнокожи реализатори пеят едва 3% от песните, които звучат в ефира, а две трети от тях са на соло. 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР