Биолози са изяснили, че за последните 3000 години структурата на

...
Биолози са изяснили, че за последните 3000 години структурата на
Коментари Харесай

Изследване: В гените на европейците има следи от естествен подбор

Биолози са изяснили, че за последните 3000 години структурата на няколкостотин гена на хора с европейски генезис се е трансформирала доста под действието на естествения асортимент. Това удостоверява, че биологичната еволюция на индивида продължава, пишат учените в изданието Nature Human Behaviour.

" Ние изучихме по какъв начин естественият асортимент е повлиял на 870 разнообразни особености на работата на организма на индивида, свързани по едно и също време с няколко гена, и открихме, че еволюцията е засегнала към 88% от тях. Не всички промени са били позитивни, само че в множеството случай тимът е довел до понижаване на възможностите за развиване на разнообразни заболявания или е повишил възможностите за продължение на рода “, означават откривателите.
Предците ни са имали опашки. А ние за какво не?
Преди милиони години нашите предшественици са имали опашки. Тогава за какво ние нямаме? Краткият отговор, несъмнено, е, че сме изгубили способнос...

Сред учените няма единно мнение за това, продължава ли биологичната еволюция на индивида след прехода към живот в изискванията на цивилизация. Част от откривателите считат, че по-късно развиването на индивида главно се ръководи от обществени фактори, а други са на мнение, е биологичната еволюция на Homo sapiens продължава.

В новото проучване китайски биолози от шанхайския транспортен университет са получили удостоверение на последното изказване. Те са анализирали резултатите от огромни генетични проучвания на европейци, извършени сред 2010 и 2020 година.

Китайските учени желали да изяснят по какъв начин за последните няколко хиляди години се е изменила работата на няколко хиляди гена, свързани с растежа на индивида, предразположеността към анорексия, а също и на 870 други особености от работата на организма. За тази цел учените изследвали какъв брой постоянно в тези сектори от ДНК на модерни и антични хора, живели на Земята преди 4200 – 14 000 години, се срещат разнообразни разновидности.
Тайните на ДНК: Наследство от предците, което не можем да променим
Въпреки че учените към момента не могат да дадат явен отговор на въпроса, кое най-вече въздейства върху характера на хората, без значение дали ст...

Оказало се, че естественият асортимент продължава да работи за потискането на множеството от гените, свързани с 88% от особеностите в човешкия образ и работата на човешкия организъм. Почти всички тези промени увеличавали приспособеността на европейците към изискванията, в които са живели техните предшественици, а 6-7,5% от еволюционните промени в работата на организма на мъжете и дамите са били свързани с нарасналите шансове за продължение на рода.

Някои от тези промени наподобяват доста извънредно за актуалния човек, означават биолозите. По-конкретно разновидностите, свързани с предразположеност към анорексия и заболявания на стомаха, увеличавали възможностите за оцеляване на техните носители. Също по-рано огромно поколение са оставяли носителите на генни вариации, свързани с шизофрения и синдром на недостиг на вниманието.

Учените допускат, че доста сходни разновидности са помогнали на нашите предшественици да оцеляват в изискванията на непрекъснат дефицит на храна, чести контакти с патогени и други закани за живота, които през днешния ден се срещат рядко. Китайските откриватели се надяват, че бъдещи проучвания и разшифровка на генома на кроманьонци ще оказват помощ да се ревизира тази доктрина, отбелязва ТАСС.
Откриха антична човешка ДНК, непозната до момента в международен мащаб
Археолози откриха останките на 7200-годишен скелет на жена ловец-събирач в Индонезия, който има „ ясно изразена човешка линия&ldqu...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР