Биоагент ще бъде пуснат в битката срещу цикадата във Варна,

...
Биоагент ще бъде пуснат в битката срещу цикадата във Варна,
Коментари Харесай

Развъждат из цяла Варна оси за борба с цикадите

Биоагент ще бъде пуснат в борбата против цикадата във Варна, която унищожава десетки дървета, научи Moreto.net .

Проектът е финансиран от общината и е в партньорство с Българска организация по сигурност на храните.

Ще бъде публикувана тип оса, която унищожава ларвите на цикадата. 

Паразитоидът Neodrinus typhlocybae е импортиран от Северна Америка и сполучливо редуцира популациите на вредителя. Добри резултати от приложението на този биоагент против Metcalfa pruinosa (цикада) са получени в страни като Франция, Италия, Швейцария, Гърция.

Доказано е, че биологичният способ, при който се употребяват потребни организми вместо химикали е най-ефективен за надзор на този противник. 

Методът има висока успеваемост и дълготрайност и е подобаващ за градски зелени площи.

Биологичния надзор е определен като безвреден и надежден начин за справяне с екзотичните вредители. Нужни са 3-4 години за реализира на равновесие сред популациите на вредителя и тези на паразитоида.

Проектът на Община Варна за биологичен контрол има за цел поддържане на доста ниски равнища на популацията на цикадата и взаимно общуване с естествения й „ зложелател ”. 

Контролът ще продължи и през идващите години, като от време на време ще бъдат обследвани терените и ще бъде извършен мониторинг върху развиването на популациите на биоагента и вредителя. В взаимозависимост от резултатите ще бъде създаден проект за съответни дейности.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР