Бил Макгуайър, theguardian.com Няма как да отричаме - умереният климат

...
Бил Макгуайър, theguardian.com Няма как да отричаме - умереният климат
Коментари Харесай

Жегите в Западна Европа са само началото! Летата ще стават все по-горещи, а слънцето - смъртоносно

Бил Макгуайър, theguardian.com

Няма по какъв начин да отхвърляме - умереният климат на Обединеното кралство и на още доста места по света се разпада. Вече сме твърдо поели курс към оранжерията и във Англия знаците са на всички места към нас. Само преди три години живакът доближи 38,7оC (101,7F) в Кеймбридж и това беше връх за всички времена. Година по-късно метеоролозите от Метеорологичната работа на Обединеното кралство направиха макет на прогнозата за времето за 2050 година, показваща температури над 40оC в огромна част от Обединеното кралство. Но скоростта на този срив на климата е такава, че това бъдеще към този момент е при нас.

Миналата седмица първото по рода си алено предизвестие за рискови горещини на Метеорологичната работа влезе в действие за огромна част от Англия, защото свирепите температури над 40оC претрупаха колите за спешна помощ и повалиха доста хора.

И това е единствено началото. Когато децата ни станат на нашата възраст, те ще копнеят за лято толкоз „ хладно “ като днешното през 2022 година, тъй като доста преди края на века горещините от над 40°C няма да са нещо, за което да пишат в осакатения от климата свят, който те ще наследяват.

Бруталната истина е, че да се избегне рисковият, всепроникващ климатичен срив към този момент е на практика невероятно. Дори в случай че всички обещания и задължения, дадени на Cop26, бяха спазени, въпреки всичко щяхме да имаме шанса да останем под повишаване от 2оC. И по този начин, Англия да се трансформира в оранжерия е действителност и колкото по-скоро се надигнем пред този факт, толкоз по-добре. И да бъдем доста ясни, че това не е паника. Не е това, което отричащите обичат да назовават „ климатичното порно “. Просто нещата стоят по този начин.

През идващите десетилетия летата ще стават все по-горещи и ще не престават доста по-дълго, ще превземат останалите сезони и ще сведат зимата до няколко мрачни месеца, прекратени от разрушителните стихии и разрушителните наводнения. Ужасната горещина ще бъде времето по дифолт за юли и август, когато комбинацията от високите температури и влажността ще направи слънчевите бани и работата навън извънредно неприятни и евентуално смъртоносни. Нашите неприятно изолирани домове няма да обезпечат и дребната отмора, защото се трансформират в негодни за живеене топлинни клопки. Къмпингуването в градините и парковете ще стане нещо всекидневно, защото горещите нощи ще създадат спането на закрито невероятно. Неизбежно възходящия брой от хората ще изоставен градовете, с цел да избягат от резултата на топлинния остров, който ще ги трансформира в непоносими сауни.

Може да се чака обща миграция на север и нагоре, защото по-хладните условия се трансформират в огромната прицелна точка за продажбата на парцели.

Но за Англия оранжерията ще е доста повече от непоносимата лятна горещина. Прогресивният климатичен срив ще засегне всички и ще се намеси във всеки аспект от живота ни. Транспортната и енергийната инфраструктура ще бъде подложена неведнъж на натиска на рисковите метеорологични условия, което ще направи другояче лесните пътувания все по-проблематични, а спиранията на електрозахранването в естествена част от всекидневието.

Услугите на опазване на здравето и обществените служби ще се претоварят защото десетки хиляди от най-уязвимите хора ще се борят с възходящата топлота и мокрота, ще нарастват случаите на отравяния, дължащи се на замърсяване на храната и водата, породено от топлината, и новите болести, подобаващи за по-горещите условия като малария и тресчица от денга ще се настанят при нас. Предвижда се също детонация в проблемите с психологичното здраве, защото изискванията на живот ще стават все по-отчайващи за мнозина и това ще се отрази в напрежението върху обособените хора и върху фамилиите.

Ще се сливат огромната суша, проливните дъждове и опустошаващата градушка, наводненията и новите вредители, които ще процъфтяват в горещините, и те ще нанесат големи вреди върху реколтата във време, когато честите провалени реколти и климатичните войни ще значат единствено непостоянни и ненадеждни доставки от чужбина. Вече станахме очевидци на скоковете на цените и на празните лавици на супермаркетите вследствие на спора в Украйна. Сривът на климата ще докара до нещо доста по-лошо. Едно изследване предвижда, че до 2050 година светът още веднъж ще се нуждае от на половина повече храна, до момента в който добивите могат да намалеят с до 30%. Това не е нищо по-малко от една рецепта за необятно публикуван апетит, обществени безредици и цивилен битки, и Обединеното кралство надали ще бъде ваксинирано от това.

Горещината и сушата ще бъдат присъщите условия за оранжерията във Англия, само че към момента ще има и дъжд. През лятото дъждовете, подхранвани от конвективните стихии, ще бъдат толкоз мощни, че доста малко от дъжда ще прониква в земята, като по-голямата част от него ще се стича по повърхността, с цел да подхрани смъртоносните и разрушителни неочаквани наводнения. Есента и зимата ще следим чести нахлувания на мощни, разрушителни стихии и по този начин наречените атмосферни „ реки “, носещи дъждове, които ще не престават дни наред, ще пълнят водосборните басейни и ще провокират наводнения на реките в древен мащаб.

Крайбрежните общности ще водят една изгубена борба с все по-големите и по-чести бурни талази и безмилостното повишаване на морското ниво, с ерозията на скалите и трайното заблатяване на ниско ситуирани терени. Морското равнище в този момент се повишава с един сантиметър на всеки две години, което е повече от два пъти по-високо от скоростта за интервала 1993-2002 година В рамките на 80 години това сигурно ще бъде повече от един метър по-високо и може да стигне до 2 метра или даже повече. Това би довело Северно море надалеч във вътрешността в сушата, заплашвайки изключително ниско разположените общности като градовете Бостън и Спалдинг в Линкълншир.

Наред с бързото понижаване на излъчванията, неизбежността в срутва на климата прави адаптирането отчайващо незабавно. Сега е времето, когато би трябвало да вършат солидни държавни вложения в устойчива инфраструктура и запазване на здравето и благосъстоянието, в случай че има малко предпочитание за това. Нашият жилищен фонд остава изцяло неопитен за новите летни температури, а наводнените равнини към момента се бетонират за нови жилищни парцели, като в това време транспортните и енергийните мрежи не престават да бъдат рисково изложени на капризите на наводненията, вятъра и несъразмерната топлота.

Не съществуват и проекти за национална водна мрежа, която би могла да облекчи бъдещите условия на сушата. Изводът е, че всяко решение, от локалното равнище до държавното управление нагоре би трябвало да бъде взето в светлината на построяването на резистентност към климатичните промени, както и към намаляването на излъчванията. Но това просто не се случва. Твърде доста от нас към момента считат, че световното стопляне просто ще значи, че ще света ще стане малко по-топъл и че по някакъв метод ние ще се преборим. Това е напълно неправилно разбиране.

Превод за “Труд” - Павел Павлов

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР