Бил Гейтс подкрепя ново начинание, което има за цел да

...
Бил Гейтс подкрепя ново начинание, което има за цел да
Коментари Харесай

Бил Гейтс подкрепя революционна разработка за слънчева енергия

Бил Гейтс поддържа ново начинание, което има за цел да трансформира слънчевата светлина в източник на топлота, който ще надвиши даже 1000 °С. Това може да помогне мощно в устрема да се заменят изкопаемите горива, оповестява "Гардиън ".

Най-богатият човек в света се причислява към вложителите зад "Хелиоген " - първата компания, която се концентрира върху това слънчевата светлина да доближи задоволително високи температури, с цел да зарежда тежката индустрия, без да се отделят въглеродни излъчвания.

Технологията може да доближи даже температури от 1500 °С за разделянето на водородните частици от водата, с цел да се сътвори газ за отопление на домове, коли с гориво и електроцентрали.

Бил Грос, основният изпълнителен шеф и основател на "Хелиоген ", съобщи, че компанията съставлява софтуерен скок за справяне с излъчванията от индустрията и превоза, които съставляват 75% от въглеродния отпечатък в света. Компанията употребява програмен продукт за подравняване на огромен масив огледала за отразяване на слънчевата светлина към цел. По този метод основава източник на топлота, който е съвсем три пъти по-интензивен от нормалните слънчеви системи на пазара.

Грос прибавя още, че основаването на нискотарифна, само че високотемпературна топлота дава на компанията опция да даде логичен принос за решаването на климатичната рецесия. Например технологията може да генерира температури, задоволително високи за производството на цимент, без да отделят парникови газове.

Циментът е третият максимален източник на нездравословни излъчвания в света след нефта и въглищата и се чака производството му да се разраства заради урбанизацията в разрастващите се страни. Ако това продължи, без да се вземат ограничения, производството на цимент ще е огромна опасност за задачите, сложени от Парижкото съглашение, което има за цел да ограничи повишението на температурите до 1,5 °С над предпромишленото равнище.

Технологията има поддръжката на частни вложители и бизнесмени, които имат вяра, че тя може да помогне на най-замърсяващите промишлености да понижат въглеродните си излъчвания.

Първите вложители в компанията включват Гейтс, компанията за рисков капитал Neotribe и Nant Capital на милиардера Патрик Сун-Шионг.

Гейтс изрази доволство, че е измежду първите последователи на "обещаващото развиване в устрема един ден да заместим изкопаемите горива. Днес индустриалните процеси като тези, употребявани за производството на цимент, стомана и други материали, са виновни за повече от една пета от всички въглеродни излъчвания. Тези материали са на всички места в живота ни, само че нямаме потвърдени пробиви, които да ни дадат налични, нулевовъглеродни версии на тях. За да стигнем до нулеви въглеродни излъчвания като цяло, имаме доста да мислим ", добави Бил Гейтс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР