Бижута, принадлежали на Мария-Антоанета, съпругата на френския крал Луи XIV,

Бижута, принадлежали на Мария-Антоанета, съпругата на френския крал Луи XIV, ...

Бижута на Мария-Антоанета отиват на търг.


Бижута, принадлежали на Мария-Антоанета, съпругата на френския крал Луи XIV, ще бъдат предложени на търг в Женева, Швейцария, през есента, предаде AFP

Участниците в аукциона, който тръжна къща Sotheby's организира на 12 ноември, ще могат да наддават за над 100 лота. Всички те са притежание на фамилията Бурбон-Парма. 

"Говорим за най-значимата колекция от бижута, предлагана някога на търг. Скъпоценностите, които досега не са показвани публично, ще дадат уникална представа за живота на тази фамилия през изминалите столетия", казват от аукционната къща. 

Една от звездите на търга се очаква да бъде диамантено висящо украшение (пендатив) с внушителна естествена перла. Оценката на бижуто е между 1 и 2 млн. долара. 

Участниците ще могат да наддават и за чифт перлени обеци, оценен на между 30 хил. и 50 хил. долара, както и за колие с над 300 естествени перли с оценка между 200 хил. и 300 хил. долара. 

За комплект от накити, включващ 95 диаманта, сред които пет тип солитер, се очаква да бъде платена сума между 300 хил. и 500 хил. долара.

На търга ще бъде предложена и диамантена тиара - сватбен подарък от император Франц Йосиф за една от потомките му, ерцхерцогиня Мария Анна Австрийска. Оценката на диадемата, изработена от основаната през 1814 г. виенска бижутерска къща "Кьохерт", е между 80 хил. и 120 хил. долара. 

През март 1791 г., когато крал Луи XIV, съпругата му и децата им се подготвят за бягство от Франция и Революцията, опитът за което впоследствие е осуетен, кралските бижута са изпратени в Брюксел, където пребивава доверено лице на Мария-Антоанета. Довереникът ги приема и ги предава на австрийския император и племенник на кралицата. По-късно императорът ги връща на дъщерята на Мария-Антоанета, Мария Тереза Френска. 

Мария-Антоанета е убита на 16 октомври 1793 г., припомня агенцията. 

/БТА/

Източник: investor.bg