“Бих спал с кинокамерата до себе си, за да документирам

...
“Бих спал с кинокамерата до себе си, за да документирам
Коментари Харесай

От Стефан Командарев с любов: За смисъла на живота и безсмислието на системата

“Бих спал с кинокамерата до себе си, с цел да удостоверявам протичащото се в близост, до момента в който не присъствам, потопен в сън. А също и какво ми се случва в съня. Защо не?”Микеланджело Антониони

Пълна зала на български филм. Толкова е значимо да бъдеш сериозен, когато правиш комедия или се опитваш да направиш подигравка на времето, в което живееш. Да оцветиш нещастието смешно. Сценарият е негримиран, изказан на един мирис, липсва безвкусно натрапване на актьорски гений, като че ли съм на нощна софийска улица и мога да чакам да се случи всичко. Сцените са битови, само че те стяга гърлото и се появява неизбежно чувство за свръхчувствителност по отношение на живота даже на чужд. Това е новият филм на Стефан Командарев „ В кръг ".

След софийските таксита, в центъра на събитията този път са полицейските патрулки - и още веднъж събитията в нощна София. Три двойки служители на реда патрулират в навечерието на 30-ата годишнина от рухването на Берлинската стена. Те би трябвало да контролират протестно шествие, обвързвано с бутането на руски монумент. И от самото начало един мъртвец стои край релсите...А има русофили и русофоби.

Героите на Командарев са елементарни хора – малко човечни и малко цинични, като съседите от жилището до вас. Като декор на действието по радиото и малкия екран текат анализите за прехода, а основните герои засичат качеството на живот в действително време. Полицаите се въртят в кръг към регионите си, попадайки на обособени случаи, отразяващи безсмислието на системата. Безкрайният лабиринт на прехода.

„ В България не е по никакъв начин елементарно да си служител на реда – работиш за малко пари, облеклото не е уместно, хората не те харесват, а измежду служителите на реда има извънредно стойностни хора. Това, което още първоначално се разбрахме със Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, беше че няма да пресъздаваме идеализиран облик. Специалната прожекция на кино лентата пред полицейските чиновници беше неповторимо преживяване. На финала всички станаха на крайници, с цел да приветстват. „ В кръг “ те видяха действителността, видяха живота си на екрана “, споделя Стефан Командарев за своя филм.

"В кръг “ е вторият филм от плануваната трилогия след реализацията на „ Посоки “.. По образеца на първия филм и тук епизодите са снимани в един кадър за по-голямо влияние и достоверност. В лентата вземат участие Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев–Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев–Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян и други Режисьор е Стефан Командарев, оператор Веселин Христов, сценаристи Симеон Венциславов и Стефан Командарев.

Филмът е сниман за 12 нощи и не е с висок бюджет. Но несъмнено с мисъл за фена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР