Бих желал да видя България, в която инвестицията в хората

...
Бих желал да видя България, в която инвестицията в хората
Коментари Харесай

Бих желал да видя България, в която инвестицията в хората е категоричен приоритет

Бих желал да видя България, в която инвестицията в хората е безапелационен приоритет. Предизвикателство пред вас е да извършите по този начин, че страната освен да развива пазарно насочено стопанство, само че и да въздейства посредством образованието върху структурата на стопанската система и характера на връзките в нея. Това съобщи президентът Румен Радев пред студенти в Икономически университет – Варна, където изнесе лекция на тематика „ Предизвикателства и вероятности пред младежите в Република България “.

Президентът акцентира, че механизмите, по които страната разпределя обществения запас посредством публични поръчки, също въздейства на развиването на страната ни. Когато се строят и ремонтират автомагистрали, пътища, язовири без публични поръчки и без конкурс за най-хубави условия и гаранция, страната подтиква непрозрачна и невидима система, която изяжда голяма част от този запас и изкривява пазарните връзки. По думите на президента това нанася удар и по конкурентоспособността на бизнеса, тъй като той не се стреми да развива модерни форми и модели на прогресивно и печелившо бизнес ръководство, а търси елементарен достъп до държавната администрация, с цел да получи съответния обект. „ Моето изрично мнение е, че този модел би трябвало да се отстрани. Той разрушава конкурентоспособността и изкривява всички пазарни механизми “, акцентира Румен Радев.

Според президента е належащо да бъдем виновни като общество, с цел да градим дейно, транспарантно, отчетно и отговорно държавно ръководство. Необходими са и механизми, които отстояват правилата на правовата страна и пазят собствеността, и с които жителите имат по-голямо присъединяване в ръководството и надзор над ръководещите.

„ Прекрачвайки прага на университета, вие непроменяемо се ангажирате с вашите дейности и визия за бъдещето на България “, съобщи президентът и акцентира, че провокациите пред младежите непроменяемо са свързани и с икономическото и общественото развиване на страната. Според Румен Радев упоритостта на младото потомство е извънредно значима за това дали България ще се развива като страна с конкурентоспособност и високи технологии, с повече инвестиции в развиването на научно-изследователската и развойна активност. „ От вас зависи като бъдещи водачи в обществото да се активизира националният теоретичен и учебен капитал и да се вземе максимума от извънредно надарените млади българи “, уточни Румен Радев. Президентът подсети и че страната ни постоянно е измежду водещите на международните олимпиади по информатика, математика, филология, химия, физика.

В изявлението си президентът акцентира и че износът на България като дял от брутния вътрешен артикул непрестанно нараства, само че в неговата конструкция не престават да доминират суровините и продуктите с ниска добавена стойност. В съпоставяне с страни от Централна Европа – Чехия, Словакия, Унгария, Полша, в България едвам към 20% от износа се дължи на машини и уреди, електроника и съставни елементи за автомобилната промишленост, до момента в който при тези страни този експорт надвишава 60%.

„ Ние сме най-бедната страна с най-големи обществени неравенства. България би трябвало да се бори интензивно с този проблем, тъй като бедността ражда престъпност, неначетеност и корупция, а това надълбоко обществено разслояване ни пречи да се сплотяваме като общество към значими национални цели “, акцентира президентът. Румен Радев подсети на младежите и че тяхна значима задача е да се реализирате и като персони, в своята професионална област, и като дейни, търсещи, непримирими, почтени жители на България.

В рамките на визитата си във висшето учебно заведение президентът организира среща и с управлението на Икономическия университет, който отбелязва своята 100-годишнина. Румен Радев поздрави академичното управление за актуалните способи за преподаване на познания и ориентацията на младежите към бъдещето. Ректорът на университета проф. Станимиров показа пред президента, че макар лимитираните материални, финансови и човешки запаси, които развиването на модерна просвета изисква, а нашата страна не разполага, висшето учебно заведение се стреми да развие всички форми на познания и просвета, с цел да е потребно на младежите и на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР