Бих искала да благодаря от сърце на президента Радев за

...
Бих искала да благодаря от сърце на президента Радев за
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Три морета e плод на силата и опита

Бих желала да благодаря от сърце на президента Радев за общителната покана. Винаги е наслаждение да се върнеш у домa.

От основаването си преди шест години самодейността способства за позитивния подтик за напредък в района и за неговия незабравим прогрес. Икономиките на страните от района на Трите морета не престават да реализират по-добри резултати от тези на западноевропейските си съседи.  В интервала 2015-2019 г. те означават междинен годишен растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,8 %, което е съвсем два пъти повече от темпа на напредък на ЕС-15. Тези по-добри резултати се резервираха и в най-лошите времена през предходната година, когато COVID-19 провокира дълбока криза в целия свят.  Икономиките на страните от района на Трите морета се свиха със приблизително 4 %, до момента в който в Западна Европа свиването беше към два пъти по-голямо. В вероятност, дванайсетте стопански системи са на път да възстановят равнището на Брутният вътрешен продукт от 2019 г. до края на тази година и да продължат да понижават разликата в приходите в средносрочен проект, като до 2025 година ще порастват с към 1,2 % годишно повече от стопанските системи на ЕС-15. Това е чудесна новина — тя значи, че районът остава твърдо на пътя на конвергенцията със западните си съседи, наедно със стремежите на хората в него. Това е и удостоверение на изгодите от построяването на устойчиви пазарни стопански системи и постоянни макроикономически основи — те послужиха добре на района при настъпването на рецесията и ще продължат да го вършат и в бъдеще. 

Голяма част от към този момент направеното, с цел да се даде приоритет на инфраструктурата и свързаността, е основен съставен елемент на тази резистентност и на способността на стопанските системи ви да се възстановят толкоз безапелационно.  Това ще бъде жизненоважно за поддържане на темпа на конвергенция.

Първо, вложенията в инфраструктура могат доста да усилят индустриалния потенциал и промишления артикул. Според нашите оценки за всяко изхарчено евро това ще докара до увеличение на производството с 1,7– 2,5 пъти в дълготраен проект.  При това не става дума единствено за стимулиране на днешната стопанска система, а за построяването на стопанската система за утрешния ден. Правилните вложения, които регистрират нуждата от разбиране на нисковъглероден и резистентен на климатичните промени път на напредък, могат освен да подобрят свързаността, само че да го създадат, като ускорят прехода към новата стопанска система на климата.

На трето място, пандемията даде опция да се разбере, че „ обществената “ инфраструктура е също толкоз значима, колкото и „ физическата “. Последните 16 месеца разкриха дефекти в обсега и качеството на опазването на здравето в доста елементи на света. Този район не прави изключение — тук разноските за опазване на здравето са две трети от тези в Западна Европа, което утежнява провокациите, свързани с неподходящите демографски условия.

Инвестициите в хората, изключително в опазването на здравето и образованието, са главен детайл на стопанските системи, които могат да обезпечат изчерпателен и воден от частния бранш напредък, още повече след пандемията, която раздруса пазарите на труда. 

Чудесна вест е, че в границите на самодейността „ Следващото потомство Европейски Съюз “ членовете на 3SI възнамеряват да отделят по-голям дял от вложенията си за просвета и опазване на здравето в съпоставяне със съседите си от ЕС-15, като съотношението е 21 към 12 процента. Тези проекти дават приоритет на цифровизацията на обществената администрация, учебните заведения и здравните системи, както и на консолидираното на зелените технологии посредством разширение.

По-интелигентният и по-екологосъобразен напредък изисква и вложения в нововъведения. Днес разноските за научноизследователска и развойна активност в стопанските системи от района на Трите морета към момента са приблизително по-малко от две трети от тези в Западна Европа. Анализът на Фонда откри, че в развитите стопански системи нарастване на разноските за НИРД с към 0,4 % от Брутният вътрешен продукт годишно може да увеличи Брутният вътрешен продукт с 5 % в средносрочен проект. В тази връзка поздравявам желанието ви да подкрепите по-големи разноски за НИРД и да засилите съдействието в тази област за построяването на по-иновативни стопански системи.

Позволете ми да завърша с уговорката на МВФ да ви поддържа.

Нашите „ Оценки на ръководството на обществените вложения “ могат да подкрепят работата ви по асортимент и оценка на инфраструктурни планове и да покачат успеваемостта на разноските. Адаптираме ги към потребностите на бъдещето — неотдавна разширихме обсега на оценките на обществените вложения, с цел да включим смекчаването на последствията от изменението на климата и адаптирането към тях.

В духа на тематиката, която обсъждаме през днешния ден, препоръките на МВФ по отношение на цялостната рамка на политиката могат да поддържат напъните ви за основаване на динамична бизнес среда и улеснение на повече частни вложения в региона на свързаността.

Решението, което скоро ще вземем за ново систематизиране на специфични права на тираж в размер на 650 млрд. $, ще способства за увеличение на запасите ви — може би си коства да помислите за способи да употребявате това в допълнение пространство по най-хубавия метод за осъществяване на задачата на самодейността „ Три морета “, която възнамерявате да следвате.

Позволете ми да завърша с къс персонален коментар. Когато преди време опазих.

Позволете ми да завърша с къс персонален коментар. Когато преди време опазих докторската си степен по стопанска система в тогавашния Институт „ Карл Маркс “, България, както и останалите страни от някогашния Съветски блок, даже не беше член на МВФ.  Подобно на нашите страни, работих интензивно за превъзмогване на наследството от предишното ни и твърдо имам вяра, че това ни прави по-силни. Инициативата „ Три морета “ е плод на силата точно на този опит и разбиране: поисквам ви триумф в разгръщането й в оптималната степен за построяването на динамични и благоденстващи стопански системи за всички наши нации.

Благодаря Ви!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР