Бичите пазари според Джон Темпълтън се раждат от песимизъм, растат

...
Бичите пазари според Джон Темпълтън се раждат от песимизъм, растат
Коментари Харесай

Инвеститорите са обзети от оптимизъм. Но може ли бичият пазар да продължи?

Бичите пазари съгласно Джон Темпълтън " се раждат от скептицизъм, порастват от песимизъм, узряват от оптимизъм и умират от еуфория ". Легендарният фонд управител на Уолстрийт приложи тази философия на процедура през 1939 година Във време, когато другите бяха в суматоха от влизането на Европа във война, Темпълтън взима пари назаем, с цел да купи 100 от всяка акция, търгуваща се под 1 $ на Нюйоркската фондова борса. В рамките на няколко години той записва 400% облага и изковава образец за бъдещи вложители. Дори през XXI век желаните от Темпълтън моменти на " оптимален скептицизъм " съставляват най-хубавите благоприятни условия за покупка. През март 2009 година вложителите се отчаяха за бъдещето на капитализма; през март 2020 година - поради пандемията и затворените бизнеси. И двата пъти верният отговор беше да пандизите очи и да купите акции.Сега наподобява, че октомври 2022 година би трябвало да бъде прибавен към листата. Песимизмът сигурно властваше. Централните банки повишаваха лихвените проценти с най-бързия си ритъм от десетилетия. Инфлацията доближаваше двуцифрени цифри в еврозоната и спадаше постепенно в Америка. Рецесията изглеждаше съвсем неизбежна. Войната се върна в Европа. Китай изглеждаше в капан сред рестриктивните мерки и възходящите случаи на коронавирус. В цялото Северно полукълбо студената зима заплашваше още веднъж да увеличи цените на силата, трансформирайки ужасния спад в в действителност рисков. Американският показател на водещите акции S&P 500 падна с близо една четвърт от своя връх; DAX в Германия - с повече.

Бичите пазари съгласно Джон Темпълтън " се раждат от скептицизъм, порастват от песимизъм, узряват от оптимизъм и умират от еуфория ". Легендарният фонд управител на Уолстрийт приложи тази философия на процедура през 1939 година Във време, когато другите бяха в суматоха от влизането на Европа във война, Темпълтън взима пари назаем, с цел да купи 100 от всяка акция, търгуваща се под 1 $ на Нюйоркската фондова борса. В рамките на няколко години той записва 400% облага и изковава образец за бъдещи вложители. Дори през XXI век желаните от Темпълтън моменти на " оптимален скептицизъм " съставляват най-хубавите благоприятни условия за покупка. През март 2009 година вложителите се отчаяха за бъдещето на капитализма; през март 2020 година - поради пандемията и затворените бизнеси. И двата пъти верният отговор беше да пандизите очи и да купите акции.

Сега наподобява, че октомври 2022 година би трябвало да бъде прибавен към листата. Песимизмът сигурно властваше. Централните банки повишаваха лихвените проценти с най-бързия си ритъм от десетилетия. Инфлацията доближаваше двуцифрени цифри в еврозоната и спадаше постепенно в Америка. Рецесията изглеждаше съвсем неизбежна. Войната се върна в Европа. Китай изглеждаше в капан сред рестриктивните мерки и възходящите случаи на коронавирус. В цялото Северно полукълбо студената зима заплашваше още веднъж да увеличи цените на силата, трансформирайки ужасния спад в в действителност рисков. Американският показател на водещите акции S&P 500 падна с близо една четвърт от своя връх; DAX в Германия - с повече.

Верен на историята, това беше отличен миг за покупка. Оттогава S&P 500 се увеличи с 28%. Това го слага на най-високото му равнище от повече от година и в границите на 5% от пика за всички времена, който доближи при започване на 2022 година Освен това развиването на ралито е тъкмо в стила на Темпълтън. Роден от отчаянието, той напредна до етапа на скептицизма. Инвеститорите прекараха месеци в залагания, че Федералният запас няма да увеличи лихвените проценти толкоз високо, колкото шефовете му упорстваха, че са подготвени да ги вдигнат, до момента в който икономистите предупреждаваха за безразсъдството им в профил. През цялото време с чести обрати акциите нервно вървяха нагоре.

В продължение на няколко седмици, откакто първо една, а по-късно няколко американски районни банки се сринаха пред лицето на повишаващите се лихви, изглеждаше, че скептиците са спечелили залога. Вместо това беше време да преминем към етапа на оптимизъм. Надеждата за подхранван от изкуствен интелект взрив на продуктивността измести страховете за растежа и инфлацията като главен пазарен роман. Акциите на огромните софтуерни компании - считани за добре позиционирани да се възползват от подобен взрив - съответно скочиха.
Реклама
Сега купонът се популяризира и в останалата част от пазара. Може да видите това, като сравните американския бенчмарк показател S&P 500 (който претегля фирмите по тяхната пазарна стойност и по този начин е доминиран от седемте най-големи софтуерни фирми) с неговия братовчед с " равно тегло " (който третира всяка акция еднакво). От март до юни софтуерно доминираният показател форсира напред, до момента в който братовчед му стагнира. През юни и двата се покачиха, само че по-широкият показател с еднообразно тегло се оправи по-добре. И двамата бяха победени от KBW показателя на банковите акции. Това, което стартира като нанагорнище по стеснен път, се разшири до пълностоен бичи пазар.

Новото въодушевление е явно освен в борсовите показатели. В края на всяка година Bloomberg, снабдител на данни, събира прогнози за S&P 500 от 23 капиталови компании на Уолстрийт. От началото на годината 14 от тези институции са повишили прогнозите си; единствено един го е свалил. Инвеститорите на дребно, интервюирани всяка седмица от Американската асоциация на самостоятелните вложители, се усещат най-бичи настроени от ноември 2021 година Дори наскоро замиращият пазар за първоначални обществени предлагания може да е очевидец на зелен напредък. На 19 юли Oddity Tech, компания за мода и технологии, продаде акции на стойност 424 млн. $, като се листна на Nasdaq. Инвеститорите са създали поръчки за повече от 10 милиарда $.

Ако вложителите желаят да продължат да заплащат от ден на ден и повече за акции, което ще би трябвало да създадат, с цел да продължат да вървят нагоре, те би трябвало да имат вяра в най-малко едно от три неща. Едното е, че облагите ще се усилят. Другото е, че другите възможности, изключително доходността на държавните облигации, ще стават по-малко привлекателни. Третото е, че облагите е толкоз малко евентуално да разочароват, че си коства да давате повече за акциите и да приемете по-ниска възвращаемост. Това дефинитивно разбиране е обхванато от изстискана " рискова награда върху акциите ", която мери спомагателната възвращаемост, която вложителите изискват, с цел да държат рискови акции вместо по-безопасните облигации. Тази година тя падна до най-ниското равнище от преди световната финансова рецесия от 2007-2009 година С други думи, пазарът наподобява на ръба на еуфорията. Какво би си помислил Темпълтън за това?
Свързани публикации Борсовите компании регистрират по-слабо полугодие (допълнена) 1 август 2023, 16:45 JP Morgan навлиза в бранша с частно банкиране в Европа 26 юли 2023, 12:20 Американските банки - положителни резултати, само че с доста терзания 21 юли 2023, 06:48 Как може да се влага с дребни суми и постоянно 14 юли 2023, 14:40

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР