Бианор Холдинг първо купи две IT компании през пролетта, а

...
Бианор Холдинг първо купи две IT компании през пролетта, а
Коментари Харесай

Бианор напълни кошницата си с IT компании

" Бианор Холдинг " първо купи две IT компании напролет, а в този момент добави и още една. През лятото компанията набра 8 млн. лева от Българската фондова борса. Холдингът ще има към 20 млн. лева доходи през 2023 година, за да доближат 50 млн. за три години.
Технологичните холдинги са екзотично животно за България. За множеството стартъпи разумната цел е да се продадат на някой интернационален състезател и това води до малцина вътрешни покупко-продажби. Затова и да се сътвори група от компании, които да споделят благосъстоятелност, само че в същото време да са обособени една от друга, е сложна задача. Именkо с нея обаче се е заело общественото сдружение " Бианор холдинг ", което желае да консолидира междинните по величина компании за софтуерни услуги в страната. И въпреки компанията да съществува от над 20 години насам и да е на Българската фондова борса (БФБ) през по-голямата част от корпоративния си живот, едвам от тази година тя запълва със смисъл думата " холдинг " в името си.

Доскоро, след екзита от миноритарното й присъединяване във Flipps Media през 2021 година, под шапката на холдинга стоеше единствено една компания - " Бианор сървисиз ", която създава програмен продукт в областта на телекомуникациите и защитата. От началото на годината обаче " Бианор " закупи три български компании - две напролет и една през есента. В средата на март бяха добити ITIDO и Databreathe, а в средата на септември - и GotoAdmins.
Реклама
Това е всъщност възобновление на самата " Бианор ", откакто през последните 10 години огромна част от сегашния ѝ мениджмънт се занимаваше с създаването на обособен артикул , зароден в нея, само че удължен в спиноф компанията Flipps - стрийминг услугата FITE, която през 2021 година бе продадена за 52.5 млн. $ на американската TrillerNet, една от най-големите покупко-продажби за български стартъпи.

" Имаме лист, в който сме набелязали забавни компании във връзка с качество на мениджмънта, инженерите и финансовите резултати. Познаваме средата, тъй като сме от дълго време в нея и в България доближаваме относително елементарно до всеки. Търсим компании с тясна специализация ", споделя Коста Йорданов, изпълнителен шеф на " Бианор сървисиз " във връзка с новата тактика на компанията.
От дотком балона до борсата
Историята на " Бианор " е дълга и заплетена - през 1998 година Йорданов и Николай Рашев основават софтуерната компания " Арексус ". През 2001 година мажоритарният дял от нея е продаден на най-голямата европейска консултантска компания по това време, Framfab. Впоследствие обаче, поради пукането на дотком балона, Рашев и Йорданов изплащат назад компанията си и през 2002 година я преименуват на " Бианор ".

През 2007 година " Бианор холдинг ", която юридически е притежател на " Бианор сървисиз ", излиза на БФБ. " Ние бяхме първата софтуерна компания на борсата, нямаше други. Донякъде беше от любознание. Това е може би най-глупавия отговор, само че това в действителност е забавен развой. По-смисленият отговор е, че през борсата набрахме пари, с които направихме FITE като обособен артикул ", споделя Йорданов.
Реклама
По това време FITE изобщо не е стрийминг услуга, още по-малко такава, която да стриймва мачове на Майк Тайсън . Всъщност в началото Йорданов и екипът му създават технология, която разрешава излъчването на наличие от телефон върху ефирен екран. Показателно е, че в началото продуктът е брандиран като " отдалечено ".

" Дадохме си сметка, че вместо да пускаш персонални неща от телефона, може да стриймваш от облака, което си е кабелен оператор без кабелите и хардуера. Голямата еволюция по-късно не беше софтуерна, а осъзнаването, че би трябвало да се фокусираме върху наличието. Ние стриймвахме малко музика, малко вести, малко сериали - т.е. нищо, което да има съответна публика. В един миг се фокусирахме върху спорта и живите предавания ", споделя Йорданов.

FITE е отделена в друга компания, Flipps Media, в която влагат българските фондове LAUNCHub и по-късно BrightCap, както и интернационалния фонд Earlybird и едно от огромните имена на Силициевата котловина, Тим Дрейпър. Самата " Бианор холдинг " има 14% дял във Flipps и, при обща оценка 52.5 млн. $.

Голяма част от тези пари са раздадени като дивиденти на холдинга, който по това време Йорданов разказва като неактивен на борсата. По-важното е, че една част от парите са ориентирани към съживяването му, а след придобиването Йорданов, който в продължение на към 10 години е бил фокусиран върху FITE, се връща и засилва компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР