Би било опустошително за Украйна и Европейския съюз, ако лидерите

...
Би било опустошително за Украйна и Европейския съюз, ако лидерите
Коментари Харесай

Украйна предупреди, че ще е опустошително ЕС да ѝ откаже преговори за членство

Би било " опустошително " за Украйна и Европейския съюз, в случай че водачите на страните от Европейски Съюз не дадат на страната зелена светлина за договаряния за участие на срещата на върха тази седмица. Това съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба, представен от " Ройтерс ".

Европейските водачи ще се срещнат в четвъртък и петък, с цел да решат дали да стартират договаряния за участие с Киев и да му провиснал икономическа поддръжка в размер на 50 милиарда евро, а също и по какъв начин да продължат военната помощ за защитата на Украйна против съветската инвазия.

" Майката на всички решения, най-важното решение, несъмнено, е решението за започване на договаряния за присъединение ", акцентира Кулеба при идването си за среща с външните министри на Европейски Съюз в Брюксел.

" Не мога да си показва, даже не желая да приказвам за опустошителните последствия, които ще настъпят, в случай че Европейският съвет не успее да вземе това решение " , добави той.
 Зеленски поговорил искрено с Орбан за европейските каузи
Зеленски поговорил искрено с Орбан за европейските каузи

Двамата са се срещнали на церемонията по встъпването в служба на президента на Аржентина

Според него сходно решение би посочило, че Европейски Съюз не е в положение да извършва исторически задължения.

Осигуряването на нова финансова помощ от Европа е от решаващо значение, защото се усилват подозренията по отношение на бъдещата поддръжка на Съединени американски щати за страната, която значително разчита на финансовата помощ на Запада. Украинският президент Володимир Зеленски ще посети Вашингтон тази седмица.

Унгарският министър председател Виктор Орбан, който се хвали с връзките си с съветския президент Владимир Путин, на договарянията за помощ и еврочленство на срещата на върха, която ще се организира на 14-15 декември.

Всички тези решения - както и това по отношение на поради войната ѝ в Украйна - изискват единомислещата поддръжка на всички 27 страни от блока.

Унгария към този момент смекчи глобите против Русия и през декември предходната година наложи несъгласие на съглашение за даване на Украйна на 18 милиарда евро през 2023 година

В последна сметка Будапеща позволи тези средства, откакто дни наред се пазареше за помощта на Европейски Съюз за Унгария, която беше блокирана заради опасения за нарушение на правилата на демокрацията при ръководството на Орбан.

Тъй като сега Европейски Съюз още веднъж се пробва да завоюва поддръжката на Орбан за Украйна , се чака тази седмица Европейската комисия да отблокира достъпа на Будапеща до 10 милиарда евро.
 Със среща Орбан - Зеленски Украйна се надява да склони Унгария за участието в Европейски Съюз
Със среща Орбан - Зеленски Украйна се надява да склони Унгария за участието в Европейски Съюз

Двете страни работят по определянето на подобаваща дата за такава среща

Орбан се опълчи на започването на договаряния за участие с Киев и в началото се оплака от отношението на Украйна към унгарското малцинство в Украйна. Оттогава той поддържа версията, че Украйна е прекомерно корумпирана и .

Вместо да взима решение за нова помощ за Украйна, той изиска по отношение на поддръжката си за Киев.

" Написахме си домашното ", посочи Кулеба, като уточни промените в правосъдната и просветителната система, изисквани от Европейски Съюз. " Очакваме Европейският съюз също да си направи домашното ".
 Орбан внесе резолюция против започване на договаряния за участие на Украйна в Европейски Съюз
Орбан внесе резолюция против започване на договаряния за участие на Украйна в Европейски Съюз

Според него, въпросът не би трябвало да бъде поставян в дневния ред на срещата на върха
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР