Би Би Си излъчи документалния филм Скритите деца на България.

...
Би Би Си излъчи документалния филм Скритите деца на България.
Коментари Харесай

”Скритите деца на България” бръкна в стара рана и доведе до оставката на социалния министър

Би Би Си излъчи документалния филм ”Скритите деца на България ”. Авторката Кейт Блюит се връща в България, с цел да наблюдава ориста на три деца от вкъщи в Могилино, чиято история описа преди 12 години.
Тогава филмът провокира промяна в домовете за изоставени деца у нас и замяната им с по-малки центрове от фамилен вид. Сега Кейт Блюит среща децата в новите центрове. Изводът е, че макар измененията, изискванията на изолираност и отношението към децата са същите.

Филмът се базира върху отчет на организацията Интернационал за правата на хората с увреждания (ИПХУ), която е била на задача у нас. Според отчета България е заменила системата си от огромни и остарели сиропиталища с новопостроени, по-компактни здания, които не престават да действат като институции.

Тези институции отделят децата с увреждания от обществото и способстват за тяхната продължаваща обществена изолираност, като провокират доживотна сегрегация за ново потомство хора с увреждания.

Социалното министерство незабавно излезе с формален отговор, че не е според с отчета, чийто заключения са " тенденциозни, не са представителни и целят да омаловажат процеса на деинституционализация в България” и „ изрично отхвърля, че в българските групови домове има нарушаване на човешките права. "

Оставката на министър Петков пристигна часове след излъчването на кино лентата на Би Би Си.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР