БГНЕС Пет от най-старите ни манастири, обявени за паметници на културата

...
БГНЕС
Пет от най-старите ни манастири, обявени за паметници на културата
Коментари Харесай

Пет български манастира ще бъдат обновени със средства от ЕС

 БГНЕС Пет от най-старите ни манастири, оповестени за монументи на културата - Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, както и три църкви, се чака да бъдат реставрирани с европейски средства. Така тези религиозни средища ще станат още по-привлекателни за поклонници и туристи, показват в известие от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Ремонт на здания, облагородяване на региона и туристически център се планува да бъдат направени във втория по величина български манастир -  " Успение Богородично "  край Бачково. Той кандидатства за европейско финансиране с плана " Бачковски - Православна Света обител и духовна поклонническа дестинация " на стойност малко над 1,2 млн. лева по Оперативна програма " Региони в напредък " /2014-2020 г./. Така ще бъдат основани нови благоприятни условия за поклоннически туризъм в един от най-обичаните и посещавани български манастири.

В развой на разглеждане е планът на още един незабравим монумент на културата от национално значение - Троянският манастир " Успение Богородично ". Там е належащо да бъдат осъществени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и главната черква в него. Възможностите за развиване на мястото са огромни, по тази причина към плана ще бъде добавена и идея за туристически артикул. Троянският манастир " Успение Богородично " е освен най-големият старопланински манастир, само че и третото по величина духовно средище в България. Основан е при започване на 17-ти в. от няколко атонски монаси отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица.

Действащият девически манастир  " Рождество Богородично " край Килифарево също има потребност от средства за ремонт и реституция. Идеята е там да бъдат построени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до остарелия манастир и мост на река Белица. В културната история на България Килифаревският манастир " Рождество Богородично " заема изключително значимо място. Основан е сред 1348 година и 1350 година от Теодосий Търновски с поддръжката на Цар Иван-Александър и бързо се трансформира в средище на оживена книжовна и просветителска активност. В наши дни манастирът е разгласен за културен монумент, смята се за един от шедьоврите на българското Възраждане.

Още една от българските светини ще има късмет да върне блясъка и славата си, с помощта на план по европрограмата. Плаковският манастир " Св. оракул Илия "  край Велико Търново има потребност от средствата за главен ремонт и реорганизация на манастирските здания и централния храм. Проектът планува съществени реставрационно-консервационни действия и създаване на туристически атракции. Заданието сега се съгласува с Министерството на културата, защото манастирът е народен монумент. Там през 1835 година е проведена Велчовата завера, като един от водачите е бил някогашният свещеник на манастира отец Сергий. Плаковският манастир е учреден по времето на Втората българска страна, само че не след дълго е бил опустошен. Около 1450 година е бил възобновен още веднъж, само че по-късно неведнъж е бил разграбван и опожаряван, като последният пожар е бил в средата на предишния век - през 1949 година. Въпреки тежката му орис, манастирът съумява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф, а величествената 26-метрова камбанария с красива декоративна зидария е дело на Кольо Фичето.

В края на ноември беше подписан контракт за ремонт на Кремиковския манастир по плана на Столичната община " Кремиковски манастир - духовният център на Софийската Света гора ", напомнят от Министерство на регионалното развитие. В Светата обител ще бъдат вложени малко над 9,5 млн. лева Предвижда се да бъде осъществена реституция на фрески, ремонт на покрива и дренаж на средновековната черква " Св. Георги " в манастира, и да бъдат непокътнати и показани археологическите разкопки в региона. Мястото ще стане привлекателно за от ден на ден гости с построяването на Северно манастирско крило, в което ще има информативен център " Софийска Света гора ", музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария. Там ще проработят и специфични манастирски работилници, където посетителите ще могат да научат тънкостите в производството на сладка и сиропи от набрани в региона плодове. Ще има проведени ателиета за разпространение на обичайни за мястото занаяти. С беседи по вероучение, музика и изкуство, деца и младежи ще бъдат запознавани с християнската религия в безвъзмездни летни лагери. Ще бъде обезпечен достъп за хора с увреждания до манастира, до археологическите разкопки и музея. Кремиковският манастир е един от най-старите по нашите земи. Датира от времето на Второто българско царство и е разгласен за народен монумент на културата. Чрез реализацията на плана ще се основат условия за уголемение на актуалните му функционалности и превръщането му в нравствен център за Софийска област, като ще разпространява и другите манастири от Софийската Света гора. Ще бъде основан повсеместен нов туристически артикул, който да съчетае културните и духовните полезности с естествените забележителности.

В края на ноември е утвърдено и финансиране за консервацията и реставрацията на фасадата на катедралния храм " Св.св. Кирил и Методий " в Бургас, който се намира в центъра на морския град и обновяването му ще способства за красивото и естетично оформяне на цялото пространство към храма.

Още две православни църкви аплайват с планове за възобновяване. Това са храмовете " Св. Димитър " и " Св. Панталеймон " в област Видин. Към църквата " Св. Димитър " е планувано и построяването на музей.

Освен средствата по Оперативна програма “Регионално развитие”, още над 4,4 млн. лева по ръководените от Министерство на регионалното развитие стратегии за трансгранично съдействие ще бъдат вложени за ремонт и благоустрояване на православни храмове.

По програмата " Интеррег Румъния-България: 2014-2020 " се прави реституция на църквите " Св. Петка " и " Св. Георги " в Русе. Обновяването им е част от плана " Християнско завещание по културния кулоар Русе-Гюргево " на стойност над 3 млн. лв..

По трансграничната стратегия сред България и Северна Македония /2014-2020 г./ над 440 хиляди лева са вложени в ремонта на средновековната черква " Св. Архангел Михаил " в гр. Рила. Над 600 хиляди лева по програмата " Интеррег-ИПП: България-Сърбия /2014-2020 г./ са вложени в реставрирането и консервирането на руините на църквата " Св. Богородица " в с. Осиковица, община Правец.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР