Беззъба опозиция ли е Българската социалистическа партия? Загубил ли е

...
Беззъба опозиция ли е Българската социалистическа партия? Загубил ли е
Коментари Харесай

Калоян Паргов, лидер на БСП – София пред „Труд“: Търсим архитект или инженер за кандидат-кмет на столицата

Беззъба съпротива ли е Българската социалистическа партия? Загубил ли е ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова доверието на Националния съвет? Какви ще са тематиките на идният им конгрес? На тези въпроси дава отговор пред „ Труд “ водачът на БСП- София Калоян Паргов . Той разкрива и какъв претендент за кмет на столицата търси партията и по какъв начин ще реагира по основни за София въпроси.

– Г-н Паргов, ръководител сте на най-знаковата организация на Българска социалистическа партия в България – тази на София. Обяснете за какво кворумът на пленума се оказа провесен – имаше го с помощта на 4 гласа.


– Първо пленумът имаше кворум и не е бил провесен, по-скоро решението за конгрес мина с разлика 4 гласа. Тези 4 гласа бяха с помощта на софийската организация. Така беше, тъй като ние преценихме, че този конгрес макар нетипичния дневен ред е необходим, с цел да излъчи партията мощ и опция. Има потребност и от една по-широка полемика за това какво ще създадем, с цел да желаяме властта и доверието на хората, тъй като конгресът е най-висшия конгрес на партията. Това е повода за тези 4 гласа, които ние добавихме в поддръжка да има конгрес.

– Прав ли е Румен Овчаров като твърди, че конгресът би имал смисъл, в случай че реши да се тръгне към искане на оставката на държавното управление?


– Да, тъй като този конгрес би трябвало да излъчи поръчката на Българска социалистическа партия за властта – дали ще бъде избор на съмнение към държавното управление, дали ще бъде искане за предварителни избори, само че очевидно хоризонтът на това държавно управление е за толкоз къс интервал – до края на европредседателството. След 1 юли 2018 година няма небосвод и той не е заложен в това държавно управление – то няма ясни цели какво прави по-късно. Т.е. това държавно управление е образувано единствено и само поради председателството. Това стана видно и от държанието на премиера, който играе ролята и на външен министър. В това държавно управление външната политика е приоритет, а вътрешната някак си е оставена на съдружните сътрудници. Те да се оправят както може – със кавги, без кавги, с гафове или без, само че някак си нещо да се добута до самото председателство. Така че предварителните избори от ден на ден се обрисуват като политическа обстановка след края на председателството и Българска социалистическа партия би трябвало ясно да си даде сметка, че в случай че желае да ръководи, би трябвало ясно да съобщи тази опция и да бъде наясно какво прави. Това минава и през затваряне на всички тези фронтове в партията, което явно е проблем.

– Имате ли от Българска социалистическа партия визия за вътрешната политика и за интервала след председателството?


– Да, явно, че хоризонтът, който би трябвало да се създаде, който би трябвало да се даде на този конгрес като тенденция и като визия. Трябва да създаде опция на настоящия модел и метод на ръководство на страната. Този модел би трябвало да включва освен асимилиране (или заграбване, както прави ГЕРБ) на европейски фондови средства, които може да изчезнат след 2021 година, а вероятности за развиване на стопанската система и потребление на мощните страни на България като природа, естествени запаси и всичко това, което може да ни сътвори относителни преимущества в общоевропейски и по-глобален проект. Ние имаме потребност от външни вложения в страната. Нужни са повече благоприятни условия пред бизнеса и държавните предприятия, повече доходи, с които да вършим по-силна обществена политика, по-стабилно опазване на здравето, и по-силно обучение. Защото всичко това коства пари. Разбира се, желаеме да предложим опция на всичко това, което се случва в страната чрез администрацията, която стана една послушна, подчинена администрация, сраснала се с ГЕРБ. Вместо да служи на хората, тя се интересува от оценката на своя заповедник, който тя преизбира за избран интервал от време. В същото време данъкоплатците не получават това, което заслужават като услуги и отношение от тази администрация. Това нещо може да се промени, като се освободи администрацията от бремето ГЕРБ, от този модел и от страховете за своята персонална вероятност като хора и фамилии.

– Загубил ли е ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова доверието на Националния съвет?


– Очевидно, че вътрешнопартийният спор, който на открито се показва като спор, е нещо, което от години е всекидневно положение. Т.е. това е вътрешнопартийната полемика, която се води, без значение дали е на по-висок или по-нисък звук. По-важното е, че няма по какъв начин да има рекламация за власт, без да си си оправил вътре в партията връзките с тези, с които ще поискаш властта. В това отношение би трябвало да се поработи много, в случай че желаеме тази поръчка да звучи безапелационно.

– В каква тенденция би трябвало да работите?


– Първо – стесняване на вътрешнопартийните ежби и ударение на полемиката по едни или други цели. И по-скоро във връзка с стила и метода на работа на по-широка основа. Защото това, което би трябвало да създадем е освен да кажем кои са баджанаците, а да сложим нещата и в по-голяма дълбочина по какъв начин по този начин се е стигнало до тяхното назначение, те способени ли са да бъдат на тези позиции и най-важното – какви резултати са реализирани в резултат на тяхното назначение. Т.е. да се обърне внимание те каква работа са свършили, това добре ли е за съответния град, министерство, община, или не е добре и има ли данни за нарушение на закона. Това е по-същественото, като би трябвало ясно да кажем, че ние във властта ще съблюдаваме закона, ще следваме конкурсната процедура, конкурсното начало, и хората ще дават отговор на квалификациите за позициите, които заемат.

– Защо Българска социалистическа партия наподобява прекомерно беззъба съпротива? От какво се тормозят депутатите ви?


– По-скоро въпросът е за какво не се задълбочаваме в конкретиката и същината на казуса, с цел да кажем ние какво ще вършим и какво няма да вършим, а оставаме на равнище разбори и констатация на обстановките. Т.е. вървим след събитията. Коментираме ги и споделяме какъв брой са неприятни. Очевидно, обаче, хората желаят да чуят от нас като партия, която има искания да ръководи страната и техните бъднини и какво ние ще вършим и какво няма да позволяваме като неточности като тези, които прави ГЕРБ. Затова всички тези квалификации звучат като мантра и стартират да омръзват. Защото няма неприятен ГЕРБ или добра Българска социалистическа партия, а има политика, която води до резултати и политика, която води до на никое място. Очевидно, че моделът „ ГЕРБ “ не води страната на на никое място. Този растеж от 4%, който цитира Цветан Цветанов, и с който се хвалят, не е разследване на последните 6 месеца ръководство на това държавно управление, а е резултат от направени преди години вложения, които сега дават подтик на стопанската система. Това е видно за тези, които познават икономическия развой. Тези, които не го познават, могат елементарно да се заловен на тази въдица, че ГЕРБ за 6 месеца са постигнали 4% растеж. Това са процеси, които не зависят от едно или две държавни управления, а протичат доста по-дълго време.

– Като ръководител на групата на Българска социалистическа партия в СОС ще ви попитам за какво поискахте Законаът за устройство и застрояване на Столична община да мине на разискване и в комисиите на СОС преди да се прегледа в Народното събрание?


– Промените, препоръчани от основния проектант, ги обсъдихме на проведената от нас през лятото полемика, в която взеха присъединяване архитекти, вложители, строители и заинтригувани цивилен организации. След това някой някъде прави в допълнение промени, без да се обсъдят и да се преценяват къде са мощните и слабите моменти, къде и какви малки врати се оставят в закона, с цел да може някой да се възползва в бъдеще от тях. Но окончателният вид, който внесоха от ГЕРБ в Народното събрание, на никое място и пред никого не е представян обществено. Нормално е Столичният общински съвет и неговите комисии да се срещнат и да подложат на разискване направените промени в закона. Защото той е водещ в работата както на общинските съветници, по този начин и на администрацията на Столична община. В рамките на тези разисквания може да зародят оферти, които да бъдат отразени при работата по този закон в парламентарните групи и комисии на Народно събрание. В Българска социалистическа партия тази седмица има експертни вътрешнопартийни полемики, след които да излезем с наши оферти и визии, които ще представим както в Столичния общински съвет, по този начин и в Народното събрание. Те ще образуват позицията на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “.

– Макар да не са минали тези полемики, можете ли авансово да кажете какви са Вашите забележки и мнения по закона?


– Нека да минат тези наши разисквания и ще ги обявим публично. Това, на което ще държим доста, е да се откри решение на един проблем, заложен в зората на демокрацията, който се отнася до реституцията на аграрни земи в действителни граници във към този момент урбанизирани територии. Това основава спор сред жители и частни вложители. Те са в правото си да осъществят своя капиталов интерес. А на жителите не им подхожда концепцията да се строи в междублоковите пространства. Едно от вероятните решения е да бъде основан фонд „ Благоустройство “, който да се попълня с част от таксите за разрешителни за градеж. Този общински фонд да послужи за обезщетяване и за изкупуване на терени, попадащи в зелени площи или превърнати в УПИ-та с позволение за градеж. По този метод ще можем да защитим публичния интерес, само че и да удовлетворим този на вложителите. Това ще бъде и едно от предложенията ни, тъй като общината няма политика в тази посока.

– Много звук се подвигна към предлагането за нова разпоредба за публичния ред в София. Има ли смущаващи за вас моменти в нея?


– Това, което ни тормози, е разширението на пълномощията на кмета да позволява или не един или различен цивилен митинг или да го реалокира на някое безлюдно място. Разбирам, че на прага на европредседателството страхът да не се изложим пред чужденците е голям. Да не би да стартират всеобщи митинги на разнообразни основни места в града и той да бъде блокиран. И това да провокира ужас у задграничните делегации, които непрекъснато ще питат какво се случва и за какво.

– Зелената зона в София се уголемява във от ден на ден региони. Ще реши ли това казуса с паркирането в центъра или ще го реалокира в покрайнината на новоурегулираните региони? Какви решения оферирате на казуса с препълването на центъра с коли?


– Целта на Центъра за градска подвижност е да акумулира повече средства, само че не взема решение никакъв проблем. Ако вървим към концепцията „ зелен град-зелена София “ и към разширение на пешеходната зона, би трябвало да стартираме да мислим по малко по-различен метод. Трябва да бъдат построени подземни и наземни паркинги, с цел да може да освободим улиците от коли. Тези паркинги ще ги управлява отново ЦГМ. По този метод ще намалее и замърсяването на въздуха.

– Искате заместник-кмет по сигурността, какви са основанията за сходно искане?


– В рамките на последните няколко години Европа стана обект на голям брой терористични офанзиви и на никое място никой не е предпазен. Включително и ние сме евентуална цел. Бежанската рецесия, това което се случва на границата на Европейски Съюз и проблемите с пропускливостта на нашата граница, също усложняват ситуацията в столицата. София ще бъде център на Европа в първите 6 месеца на 2018 година. Всичко това постанова по-добра съгласуваност на профилираните служби и Столична община. За задачата е необходим специалист по сигурността, който има опит в опазването на публичния ред.

– Обявихте, че стартирате подготовка за идващите локални избори през 2019 година Казахте и че ще търсите софийският Румен Радев. Това значи ли, че ще заложите на непартийна кандидатура и не се ли притеснявате, че и един подобен кмет би се опитал да се еманципира от Българска социалистическа партия, както го направи Румен Радев?


– Формулата, която избрахме за президентската акция, смятам за сполучлива. Целта беше да излезем отвън периферията на Българска социалистическа партия и успяхме. Румен Радев притегли доста хора със своето държание, харизма и послания. София е сложна територия за Българска социалистическа партия. Причините са доста, в това число и идеологическите противодействия. От тази позиция, търсим персона, която да завоюва доверието на хора отвън електората на Българска социалистическа партия. Това може да бъде проектант, строителен инженер, а за какво не и IT експерт. София се стреми да се трансформира в цифрова столица, за какво специалист от тази област да не я ръководи?

Нашият посетител

Калоян Драгомиров Паргов е роден на 13 юли 1977 година в Пловдив. Завършил е Втора британска езикова гимназия с британски и испански език. Висшето си обучение получава в УНСС със компетентност “Международни връзки ”. Магистър е по “Европейска интеграция ”. Асистент е във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ). Председател е на Градския съвет на Българска социалистическа партия в София и на групата общински съветници от Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет. Член е на Изпълнителното бюро на партията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР